![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 8 Dołączył: 15.10.2008 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam pewnien problem ze stworzeniem skryptu, który dla każdego elementu tablicy zwróci index tablicy w której występuje.
Tablica: [kolory1] [0] => czerwony [1] => czarny [2] => bialy [3] => zielony [kolory2] [0] => zielony [1] => niebieski [2] => bialy [3] => czerwony [kolory3] [0] => bialy [1] => czerwony [2] => czarny [kolory4] [0] => czerwony a efekt na ktorym mi zalezy to: czerwony jest w [kolory1], [kolory2], [kolory3], [kolory4] czarny jest w [kolory1], [kolory3] bialy jest w [kolory1], [kolory2], [kolory3] zielony jest w [kolory1], [kolory2] niebieski jest w [kolory2] próbowałem z array_diff i pętlami, ale mi nie wychodzi ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 9 Dołączył: 9.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Spróbuj tak: połącz wszystkie tablice w jedna i przejdź przez nią foreach'em sprawdzając czy dana wartość jest w którejś z tablic funkcją array_search(zwróci ci klucz, jeżeli znajdzie element w danej tablicy).
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 8 Dołączył: 15.10.2008 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
niestety dalej nie mam pojęcia jak to zrobić
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://us2.php.net/manual/pl/function.in-array.php
Cytat Sprawdza czy wartość istnieje w tablicy bool in_array ( mixed $igła , array $stóg_siana [, bool $ścisłe ] ) Przeszukuje stóg_siana w poszukiwaniu parametru igła i zwraca TRUE jeśli wartość została znaleziona lub FALSE w przeciwnym przypadku.
Czego nie rozumiesz? Ten post edytował sowiq 20.07.2009, 14:12:04 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
...i to w pętle, oczywiście, żeby przeszukać wielowymiarowo [;
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
o ile to: (oczywiscie tablica jak w pierwszym poscie)
rozumiem. To ze zrobieniem tego dla wszystkich elementow juz mam problem ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 575 Pomógł: 299 Dołączył: 26.03.2009 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Poczytaj o pętli foreach" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jeżeli chodzi o przeszukiwanie tablicy wielowymiarowej to warto w komentarzach funkcji in_array poszukać.
in_multi_array -------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
Jednak to nie było takie trudne
![]()
wynik: Array ( [0] => czerwony [kolory1] [kolory2] [kolory3] [kolory4] [1] => czarny [kolory1] [kolory3] [2] => bialy [kolory1] [kolory2] [kolory3] [kolory4] [3] => zielony [kolory1] [kolory2] [4] => niebieski [kolory2] ) === Dziękuję zainteresowanym za pomoc. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.08.2025 - 22:55 |