![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 81 Pomógł: 0 Dołączył: 18.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Jak sprawdzić jaki element wywołał zdarzenie ? I teraz jak sprawdzić czy alert wywołał div czy ktoryś ze znaczników <p> w tym divie?? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 589 Pomógł: 91 Dołączył: 22.05.2008 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Obiekt Event ma właściwość target (w przeglądarkach zgodnych z modelem DOM) w IE jest to srcElement.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 81 Pomógł: 0 Dołączył: 18.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A może jakiś przykładowy kodzik ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
A może jakieś przykładowe Twoje szukanie z Google?
|
|
|
![]()
|
|
Znalazłem coś takiego:
Kod function functionName(event) { var e = event || window.event; if( e.target ){ var node = e.target; alert(node+ 'node'); } else{ var node = e.srcElement; alert(node+ 'node'); } } I na Firefoxie alertem pokazuje mi np: [object HTMLDivElement] a w IE samo [object]. Da się jakoś z ie wyciągnąć co to było konkretnie czy div czy <p> itp ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
node.tagName
Interesuj sie wlasciwosciami obiektow, ktorych uzywasz |
|
|
![]()
|
|
W końcu znalazłem ciekawe rozwiązanie:
Kod function catchevent() { eventSrcID=(event.srcElement)?event.srcElement.id:'undefined'; eventtype=event.type; status=eventSrcID+' has received a '+eventtype+' event.'; } pokazujące id elementu nad którym jest kursor myszki z tym, że jest to pod IE. Próbowałem przerobic to na FF zamieniając srcElement na target ale nie poszło. Gdzie popełniłem błąd ? W FF w konsoli błędów pokazuje mi, że event nie jest zdefiniowany. Kod function catcheventFireFox() { eventSrcID=(event.target)?event.target.id:'undefined'; eventtype=event.type; status=eventSrcID+' has received a '+eventtype+' event.'; } próbowałem i tak Kod function catcheventFireFox(event) {
var e = event || window.event; eventSrcID=(e.target)?e.target.id:'undefined'; eventtype=e.type; status=eventSrcID+' has received a '+eventtype+' event.'; } |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://www.quirksmode.org/js/events_mouse.html#relatedtarget
i też niżej Cross–browser scripts... ogólnie przejrzyj całą tamtą stronę a nawet cały dział o zdarzeniach event... Event example Ten post edytował zegarek84 22.07.2009, 10:53:01 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 0 Dołączył: 8.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Też mam podobny problem - mimo usilnych poszukiwań nie znalazłem rozwiązania.
Stosuje funkcję:
na elemencie (img), pod Chrome pokazuje mi po kliknięciu na ten element (obrazek) to co chcę uzyskać czyli, "IMG", typ elementu, natomiast pod Firefoksem alert nie jest wyświetlany - jak ta funkcja powinna wyglądać dla Firefoxa? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
nie: function () {
a chyba raczej: function (event) { ale glowy nie daje bo dawno nie bawilem sie eventami |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 0 Dołączył: 8.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Właśnie o to chodziło, dzięki wielkie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 01:14 |