![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 1.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Szukałem w google odpowiedzi na swoje pytanie i albo nie wiem jak mogę nazwać to zagadnienie albo nie ma tam żadnej odpowiedzi. Mianowicie chciałbym zamieścić formularz z listą do wyboru ale te pozycje chcę by były pobierane z bazy danych. Kilka podpowiedzi w tym temacie znalazłem, ale nie do końca działa. Lista do wyboru się pokazuje ale niestety jest pusta tzn. wyświetla się tam 5x Arrey ( tyle jest rekordów w tabeli, ale nijak nie mogę zmusić by wyświetlał nazwy tych pozycji.
Poniżej zamieszczę kawałek swojego kodu. Może znajdzie się ktoś kto mi pomoże to rozwiązać ten problem. Będę ogromnie wdzięczny. Kod <select name="stanowisko">
<?php include "inc/nag_01.php"; include "inc/con.php"; $stano = pg_query("SELECT STA.nazwa from STA;") or die('Błąd w zapytaniu'); $num = pg_numrows($stano); for ($i=0; $i<$num; $i++) { $wiersz = pg_fetch_row($stano); echo "<option value=\"$wiersz[0]\">"; print "$wiersz"; echo "</option>"; } ?> </select> |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 221 Pomógł: 14 Dołączył: 11.03.2009 Skąd: Lubaczów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a nie lepiej zamiast for uzyc foreach (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif) wyswieli ci wszystkie rekordy ;-)
cos takiego :
Pozdrawiam Ten post edytował InosU31 19.07.2009, 21:45:08 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
To nie PDO. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif)
Zobacz, co pg_query" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual zwraca, potem pisz.
Najgorszy sposób - po co liczysz, ile rekordów w bazie? Masz w manualu najlepszy przykład: pg_query" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 1.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poczytałem trochę i zrobiłem tak jak poniżej.
Grunt, że działa. Dzięki za wszelkie porady. Kod Stanowiska: <select name="stanowiska">
<?php include "inc/nag_01.php"; include "inc/con.php"; $wynik = pg_query("SELECT STA.id_sta, STA.nazwa from STA ORDER BY STA.nazwa") or die('Błąd w zapytaniu'); $num = pg_numrows($wynik); for ($i=0; $i<$num; $i++) { $wiersz = pg_fetch_row($wynik); echo "<option value=\"$wiersz[0]\">$wiersz[1]</option>"; // print "$wiersz[1]"; // echo "</option>"; } ?> </select> |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Dalej się uparłeś na wersję z for" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 14:11 |