![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 5.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
chciałbym założyć duży portal społecznościowy jaki cms polecacie? Portal możne być płatny |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 233 Pomógł: 50 Dołączył: 28.10.2006 Skąd: Radom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A co to ma być za portal społecznościowy? Jakieś ma mieć konkretne funkcje czy po prostu ma być? Podaj więcej szczegółów.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 012 Pomógł: 109 Dołączył: 26.09.2003 Skąd: nexis.pl Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 224 Pomógł: 18 Dołączył: 4.02.2003 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 1 Dołączył: 25.01.2009 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jedyne jakie znam to: Dolphin i PHPizabi. W Drupal'u też można zrobić za pomocą wtyczki Organic groups.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 5.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
portal podobny do tego
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 349 Pomógł: 72 Dołączył: 22.01.2008 Skąd: Wadowice/Oświęcim Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli to ma być duże,popularne z dużym ruchem to żaden gotowy CMS! Tylko i wyłącznie pisane od zera.Jeżeli chcesz żeby to działało sprawnie przy dużym ruchu,to tylko i wyłącznie pisać od zera.Wtedy masz całkowitą kontrole nad kodem i działaniem portalu i możesz go zaprojektować całkowicie pod dany portal.Najlepiej to oprzeć na jakimś frameworku,co przyśpieszy pisanie i zwiększy wydajność całego systemu.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 283 Pomógł: 15 Dołączył: 22.03.2009 Skąd: Bytów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie zrobisz dobrego portalu społecznościowego na CMS'ie. Najbardziej odpowiednim rozwiązaniem będzie coś autorskiego, więc jeśli znasz dobrze PHP & MYSQL oraz x(HTML) i CSS, to zabierz się sam do pisania tego portalu, a jeśli nie to masz dwa rozwiązania:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 164 Pomógł: 4 Dołączył: 29.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. nie chcąc zakładać nowego tematu postanowiłem napisać tutaj. Mam do napisania dosyć spory portal, coś na zasadzie istniejącego elka.fm. Czy warto pisać całość od podstaw, czy może lepiej oprzeć się o gotowe rozwiązania. Z tym drugim niestety niewiele miałem styczności do tej pory. Jakieś rady, sugestie? Za wszystkie z góry dziękuje.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 403 Pomógł: 68 Dołączył: 20.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
elka.fm została oparta o joomle, więc jak widzisz wystarczy gotowe rozwiązanie do tego typu strony o podobnym ruchu.
edit: w dodatku użyta joomla to 1.0.x więc używając najnowszej 1.5.14 zyskasz o wiele więcej niż w tej chwili oferuje wspomniana przez Ciebie strona. Ten post edytował f1xer 22.09.2009, 13:05:19 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 164 Pomógł: 4 Dołączył: 29.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja wiem, że jest to oparte na Joomli, kwestia, że ja z niej nigdy nie korzystałem :] Nie wiem na ile szybko można się z nią zapoznać, i czy warto brnąć w gotowe systemy?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 640 Pomógł: 44 Dołączył: 8.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak to ma być "duży portal społecznościowy", a nie gniot nastolatka za 15 PLN, to trochę będzie cię to kosztowało. Najlepsze rozwiązanie to zlecenie jakiejś dobrej firmie stworzenie gotowego portalu (server-side+frontend+np. hosting).
A jak chcesz sam w to brnąć to przemyśl elementy takie jak: (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Kod * API Metering * Backups & Snapshots * Counters * Cloud/Cluster Management Tools o Instrumentation/Monitoring (Ganglia, Nagios) o Failover o Node addition/removal and hashing o Autoscaling for cloud resources * CSRF/XSS Protection * Data Retention/Archival * Deployment Tools o Multiple Devs, Staging, Prod o Data model upgrades o Rolling deployments o Multiple versions (selective beta) o Bucket Testing o Rollbacks o CDN Management * Distributed File Storage * Distributed Log storage, analysis * Graphing * HTTP Caching * Input/Output Filtering * Memory Caching * Non-relational Key Stores * Rate Limiting * Relational Storage * Queues * Rate Limiting * Real-time messaging (XMPP) * Search o Ranging o Geo * Sharding * Smart Caching o dirty-table management - plus spora kasa na promocję - plus spora kasa dla redaktorów, którzy będą zapewniać treść Ten post edytował Riklaunim 22.09.2009, 14:58:35 |
|
|
![]()
|
|
To ja mam szansę dostać zlecenie wykonania takiego projektu :] Ale dziękuję za szybkie odpowiedzi.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 403 Pomógł: 68 Dołączył: 20.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie znasz joomli ? nie warto pewnie łatwiej Ci będzie napisać coś w czystym PHP niż zgłębić tajniki programowania komponentów/modułów/pluginów do joomla. Chyba że masz dużo wolnego czasu na naukę, ja lubię opierać swoje rozwiązania o joomle co prawda nie są to super duże portale społecznościowe bo to mijałoby się z celem. Ze średnich serwisów opartych o joomla mogę wymienić np. http://www.gazzetta.gr/ jak widać strona działa nawet dobrze.
|
|
|
![]()
|
|
Ja bez problemu napisałbym coś własnego i działałoby to dobrze, jednego czego się obawiam, to zabezpieczeń, obawiam się sytuacji, w której coś przegapię, o czymś zapomnę, nie zauważę.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 640 Pomógł: 44 Dołączył: 8.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Takich serwisów nie tworzy jedna osoba (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Więc nie pisz że byś to "napisał".
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 27.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wordpress z wtyczką od serwisów społecznościowych + odpowiedni szablon
lub droższy wybryk czyli zakupienie skryptu który ja kupiłem czyli Ablespace [ lecz ostrzegam od zakupienia tego skryptu wykonałem prawie 300 poprawek ] Mój portal bazuje na podrasowanym skryptem ablespace |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 42 Pomógł: 0 Dołączył: 31.03.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Handshakes Professional.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 14:15 |