![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 293 Pomógł: 4 Dołączył: 28.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć!
Postanowiłem że zacznę się uczyć programowania obiektowego. Żeby nie bawić się w przykłady typu "wkręć żarówkę", postanowiłem zrobić coś pożytecznego, a mianowicie generowanie HEAD strony www (takie coś zawsze może się przydać) więc lepiej mieć w swoim toolboxie. Zrobiłem sobie klasę
Problemem jest, że jak wpisuje :
To nadpisuje mi, wartość pola CSS i drukowane jest samo "css.css". To jest logiczne, bo w "wydrukuj serwis" zrobiłem sobie
A to pole, będzie zawierać tylko jeden ostatni element. Ponowne wywołanie, nadpisuje pierwszy. Czy ktoś ma jakiś pomysł jak to ominąć tak abym mógł dodawać "dowolną ilość razy" css ? Z tym że nie ma to być "funkcja" która po prostu wydrukuje w momencie wywołania. Wydrukowanie ma być na moje żądanie na końcu generowania strony, kiedy będę znać słowa kluczowe itp. Będę wdzięczny za poradę ![]() Ten post edytował seba22 19.07.2009, 10:11:42 -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A o tablicach i rekurencji nie słyszałeś
![]() -------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 293 Pomógł: 4 Dołączył: 28.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tablica to chyba rozwiązanie "nie nowoczesne". Myślałem o czymś na miarę PHP5. A nie cofaniu się w 4.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zastosuj tablice - tzn. gdy dodajesz jakiś plik wsadzasz jego nazwę to tablicy, a przy drukowaniu "przelatujesz" przez całą tablicę
--EDIT-- Nienowoczesne powiadasz - to używanie pętli, zmiennych itd. też uważasz za nienowoczesne ? Ten post edytował kamil4u 19.07.2009, 11:00:54 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Pytanie pomocnicze.
Jak przelecieć tablicę ? Wybacz, ja programowałem w innym języku. Mamy tablicę tablica['xxx']; tablica['ppp']; Jak to przelecieć ? Jak dać pętle od a - z długości 3 znaki ? Przecież to będzie jak łamanie metodą brute force. Zabije tym php ? //kamil4u Nie to miałem na myśli. Nie nienowoczesne w ten sposób, myślałem żeby było jakoś bardziej światowo. Ten post edytował seba22 19.07.2009, 11:03:55 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
array_walk
Tu ten przykład powinien Cie zainteresować jak ustawić callback w klasie.
foreach Cytat Tablica to chyba rozwiązanie "nie nowoczesne". Nie jest nowoczesne jest stare jak świat, ale ponad czasowe. Ten post edytował skowron-line 19.07.2009, 11:08:03 -------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli chcesz pisać "na miarę php5", to zaczynamy:
Gdzie masz konstruktor i destruktor tej biednej klasy? Wiesz, że polskie nazewnictwo zmiennych i metod jest niezgodne z przyjętymi standardami? Co do pytania, tablica + foreach (tak na miarę php5) Dodam jeszcze jedną cenną uwagę, funkcje nie powinny wyrzucać nic przez echo tylko przez retrun. (Czemu? A nie mam ochoty tłumaczyć, znajdź w google albo na forum bo było to setki razy) Poza tym tytuł ma się nijak do treści, piszesz o "includowaniu js" w temacie a w poście o problemach z css. P.S. To też nie jest poprawne: (dla przykładu to)
Powinno być bardziej:
Łączenie stringów - podstawa! Ale jak wspomniałem wcześniej w klasie używa się return. Ten post edytował fifi209 19.07.2009, 11:11:30 -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
Dziękuję bardzo Panie kamil4u.
Użycie pętli okazało się genialnym rozwiązaniem.
I drobna modyfikacja
Działa "BOSKO" ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziękuję bardzo Panie kamil4u. Użycie pętli okazało się genialnym rozwiązaniem. Działa "BOSKO" ![]() Mojego posta chyba w ogóle nie czytałeś, albo nie zamierzasz zastosować się do żadnej z rad co w konsekwencji nauczy Cię złych zwyczajów. (w pisaniu obiektowym) -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
Ależ zastosowałem się.
$glowna_strona zmieniłem na $homepage Witamy w Unii -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Ależ zastosowałem się. $glowna_strona zmieniłem na $homepage Witamy w Unii A reszta? Nazwy metod(funkcji) ? Return'y ? -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
Return używa się tylko i wyłącznie jeżeli chcemy przekazać zmienną liczbową bądź wartość tekstową.
przykład: 1 2 50 kot seba22 piec Wtedy dajemy return. (if jakasfunkcja($jakaswartosc)=='seba22') { print('Fajny gościu'); } Jeżeli chcemy napisać samo fajny gościu, to co zrobimy taką funkcję. function fajny_gosciu() { return "fajny gosciu"; } i wywolanie print(fajny_gosciu()); Do tego służy return i print. Jedno zwraca swoją wartość do funkcji kiedy potrzebujemy je porównać . Inne po prostu wydrukuje na ekranie. I wszystko w tym temacie. Ten post edytował seba22 19.07.2009, 11:46:35 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
<rotfl>
Po 1. print jest wolniejsze od echo, jeżeli nie wierzysz zmierz czas na pętli for od 0 do 100000 Co do return, właśnie dzięki temu staje się bardziej uniwersalna. Ew. możesz zrobić zmienną np. public $content; i tam wrzucać całą treść i na dodać metodę magiczną:
potem tylko:
-------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
W sumie racja.
Nie uwierzysz ale 2 dni temu przepisałem cały serwis żeby używał print. Cały czas miałem wrażenie że print jest szybszy bo to wstawka z innego języka. Zacząłem teraz przeglądać Google, i faktycznie "echo jest szybsze". Możesz mi powiedzieć jaka jest różnicą techniczna między Print a Echo ? Czemu nie mogą zrobić symlinka z print do echo, i będzie taka sama wydajność ? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Print i echo zwracają inne wartości - więcej w manual-u
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
No nic stary, temacik zamykamy ^^
Bo już zboczyliśmy ![]() Boże, właśnie zobaczyłem że wszędzie piszę print i echo w nawiasach choć to nie funkcja :/ Oj niedobrze... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
W sumie racja. Nie uwierzysz ale 2 dni temu przepisałem cały serwis żeby używał print. To chyba nie wielki problem, przynajmniej nie z edytorem, którego ja używam. (Jest to notepad++ i załatwiłbym to wyrażeniami regularnymi) Cały czas miałem wrażenie że print jest szybszy bo to wstawka z innego języka. Zacząłem teraz przeglądać Google, i faktycznie "echo jest szybsze". Ludzie popełniają błędy. Możesz mi powiedzieć jaka jest różnicą techniczna między Print a Echo ? Po części dostałeś odpowiedź ja bym tylko dodał, że echo to właściwie nie jest funkcja tylko element składni języka popatrz jak można go użyć:
Z print'em już tak nie zrobisz. Czemu nie mogą zrobić symlinka z print do echo, i będzie taka sama wydajność ? Po co komu dwie funkcje o takim samym działaniu i innej nazwie? ![]() Poza tym mało kto korzysta z print'a. -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
Cytat Z print'em już tak nie zrobisz. @fifi209: http://pl2.php.net/print Cytat Boże, właśnie zobaczyłem że wszędzie piszę print i echo w nawiasach choć to nie funkcja :/ Oj niedobrze... Bez różnicy ![]() Ten post edytował kamil4u 19.07.2009, 12:20:27 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Faktycznie, moje niedopatrzenie. Może dla tego, że nigdy nie używałem print'a ![]() Albo po prostu pomyliło mi się z printf i cout w c++ bo one tam działają inaczej. ;p -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Bez jaj - to nie OOP
![]() Przenoszę na Przedszkole -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 18:13 |