![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 335 Pomógł: 34 Dołączył: 9.11.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Cześć. Mam pytanie. Czy tworząc nową podstronę, w widoku muszę mięć tak: header/header.phtml (przykładowo inne podstrony działają tak: account/login.php, account/register.php)? A moje pytanie brzmi, czy da radę ustawić, żeby tylko tego headera nie wciskać dodatkowo do folderu?
W headerController.php mam tak:
No i w widoku tylko: Oczywiście to musi działać tylko na header, no bo inne podstrony muszą mieć te foldery. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 365 Pomógł: 8 Dołączył: 16.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 335 Pomógł: 34 Dołączył: 9.11.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Gdyby to zadziałało, to bym tutaj nie pisał tematu ;/
Witam po 2 tygodniowej przerwie wakacyjnej. Wróciłem z nad morza i wracam do programowania. Ponawiam swoje pytanie jak to zrobić. |
|
|
![]()
|
|
Administrator wortalu Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 960 Pomógł: 39 Dołączył: 21.10.2003 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ustawić własną ścieżkę do pliku widoku? http://framework.zend.com/manual/en/zend.c...viewintegration
|
|
|
![]()
|
|
Troszkę w ogóle przerobiłem sobie to, ale i tak nie działa.
Zrobiłem tak: LayoutController.php
layout.phtml
A taki dostaję error: Kod Notice: Trying to get property of non-object in C:\wamp\www\application\views\scripts\layout.phtml on line 20 Proszę o pomoc ;-) Ten post edytował in5ane 1.08.2009, 14:05:44 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 120 Pomógł: 1 Dołączył: 5.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zawsze możesz np zrobić header.phtml w indexie i wtedy masz link
strona.com/index/header albo mozesz zrobić nowy folder header w nim index.phtml i w headerController nazwać akcje index i wtedy masz strona.com/header |
|
|
![]()
|
|
Próbowałem tak, no ale to nie zdało egzaminu. Pewnie przez to, że plik header jest inkludowany do każdego innego pliku (który to już, korzysta z jakiegoś kontrolera).
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 120 Pomógł: 1 Dołączył: 5.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmm a jakbys po prostu stworzył header.php w public ?
|
|
|
![]()
|
|
Nie no, to nie da rady. Po prostu to określenie ścieżki do pliku widoku w kontrolerze coś mi nie śmiga.
-- po co się rozbijać? Złączyłem. ~erix Ten post edytował erix 3.08.2009, 11:01:09 |
|
|
![]()
|
|
Cześć, jak mógłbym utworzyć zmienna, która byłaby dostępna na każdej podstronie, a właściwie tylko w pliku layout.phtml? Chodzi o to, aby pobierało z bazy danych nazwę strony i ją wyświetlało (nazwę strony można sobie zmieniać w panelu administracyjnym). To samo chcę zrobić z e-mailem, słowami kluczowymi itp., które są w meta tagach.
Oto mój plik layout.phtml:
Z góry dzięki za pomoc. @edit: a może macie jakieś własne pomysły, jak mogę takie dane trzymać w bazie i je później wyświetlać w layoucie? Sorka, że truję, ale zatrzymałem się na tym i nie wiem co mam dalej pisać. Ten post edytował in5ane 6.08.2009, 10:25:47 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 7 Dołączył: 2.07.2005 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy Twoje kontrolery korzystają z jednego wspólnego (nie bezpośrednio Zend_Controller_Action, a jakiegoś własnego który rozszerza tą klasę)? Jeśli tak, to w metodzie init() kontrolera możesz pobrać interesujące dane z bazy oraz przekazać helperów do HeadTile (http://framework.zend.com/manual/en/zend.v...itial.headtitle) oraz HeadMeta (http://framework.zend.com/manual/en/zend.v...nitial.headmeta). To jest po najmniejszej linii oporu - przy każdej akcji dowolnego kontrolera będzie to pobierane z bazy - trochę bez sensu pobierać prawie statyczne dane za każdym razem, ale na szczęście istnieje Zend_Cache (http://framework.zend.com/manual/en/zend.cache.html) (IMG:style_emoticons/default/guitar.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Moje kontrolery korzystają ze standardowego Zend_Controller_Action. W jaki sposób mogę stworzyć własny, wspólny kontroler oraz w jaki sposób się do niego odnosić? Oraz gdzie powinien się znajdować mój stworzony kontroler, czyżby w library?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 7 Dołączył: 2.07.2005 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moje kontrolery korzystają ze standardowego Zend_Controller_Action. W jaki sposób mogę stworzyć własny, wspólny kontroler oraz w jaki sposób się do niego odnosić? Oraz gdzie powinien się znajdować mój stworzony kontroler, czyżby w library? Sam sobie odpowiedziałeś ;-) Tak, przyjmuje się własne klasy/biblioteki które mogą być wykorzystane w całej aplikacji umieszcza się z library (z zachowaniem nazewnictwa klasy w zf). Tam umieszczasz jeden kontroler, który dziedziczy po Zend_Controller_Action, a reszta kontrolerów niech dziedziczy po Twoim kontrolerze (prędzej, czy później okazuje się to bardzo wygodnym rozwiązaniem ;-)). |
|
|
![]()
|
|
No dzięki, udało mi się.
Pozdrawiam ;-) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 21:09 |