![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 237 Pomógł: 1 Dołączył: 15.10.2004 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zastanawiam się jak zaprogramować stworzenie wykresu miejsc w lidze, coś w rodzaju tego na pilkanozna.pl (np tutaj).
Mam w bazie danych tabelę, gdzie gromadzę wszystkie wyniki. Na jej podstawie tworzona jest tabela wyników. Jednak nie mam pomysłu, jak można by zrobić ów wykres i nie chodzi tu o samo generowanie obrazka, a stworzenie tablicy z miejscami każdej drużyny po każdej kolejce. Tabela mecze id id_sezon id_rozgrywki id_gospodarz id_gosc data wynik kolejka Ten post edytował henio 17.07.2009, 18:17:04 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
Mam pytanie-> co jest źle w tytule?
(Nadaj sensowny) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 365 Pomógł: 8 Dołączył: 16.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zainteresuj się tym.
Podałeś link do strony na którą zajrzałem po napisaniu pierwszego postu i teraz nie wiem, czy chodzi ci o tą tabele, czy o ten wykres prezentujący drużyny w poszczególnych fazach turnieju. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 237 Pomógł: 1 Dołączył: 15.10.2004 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zainteresuj się tym. Podałeś link do strony na którą zajrzałem po napisaniu pierwszego postu i teraz nie wiem, czy chodzi ci o tą tabele, czy o ten wykres prezentujący drużyny w poszczególnych fazach turnieju. Nie chodzi mi też o samą bibliotekę GD, pisałem, że chodzi mi najpierw o stworzenie tablicy z danymi. Chodzi mi o miejsce drużyny w tabeli po każdej kolejce, można to zobaczyć gdzieś z dołu na stronie, do której link dałem w poprzednim moim poście Ten post edytował henio 17.07.2009, 20:29:41 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 365 Pomógł: 8 Dołączył: 16.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Samą pozycje możesz poznać wyciągając dane z bazy z klauzulą ORDER BY, następnie ładujesz je do zwykłej tablicy i stosujesz array_search
|
|
|
![]()
|
|
Mógłbyś coś więcej napisać, bo po twojej podpowiedzi wciąż jeszcze nie wiem jak można to rozwiązać. Przypominam, że w bazie przechowuję wyniki meczów.
|
|
|
![]()
|
|
Samą pozycje możesz poznać wyciągając dane z bazy z klauzulą ORDER BY... Dzięki temu będziesz miał posortowane drużyny według kolejności(np. najwięcej punktów) ...następnie ładujesz je do zwykłej tablicy i stosujesz array_search w tablicy kluczami będą liczby a wartościami nazwy drużyn lub identyfikatory(czy jak tam będziesz chciał sobie je rozpoznawać). Array_search urzyjesz w celu odnalezienia pozycji danej drużyny. Ta funkcja zwraca klucz do którygo będziesz musiał dodać 1(ponieważ numerowanie w tablicy zaczyna się od zera, a drużyna nie może być na zerowym miejscu). Potem według własnego uznania pokażesz to na stronie. |
|
|
![]()
|
|
Cały czas mam wrażenie, że próbujesz mi powiedzieć jak należy stworzyć zwykłą tabelę. Może jakoś z powodu gorącego powietrza nie myślę właściwie, no ale...
Pozycja w tabeli Villarreal 2008/2009 Tutaj jest jeszcze jedna strona z takim wykresem, o jaki mnie chodzi. Znajduje się on pod nagłówkiem: Pozycja w tabeli Villarreal 2008/2009 |
|
|
![]()
|
|
To w takim razie musisz opracować skrypt który załaduje do tablicy miejsce drużyny w tabeli w danym dniu, a potem bawić się z gb.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://pchart.sourceforge.net/
http://code.google.com/apis/chart/ Odradzam Ci samemu bawienie się w GD jest masa gotowców do których linki masz wyżej. Zobacz w jakiej postaci tam trzeba przekazać dane do skryptu aby wygenerował odpowiedni wykres, google api jest dobre bo nie obciąża twojego serwera tylko zwraca Ci obrazek z wykresem który sobie wstawiasz. -------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 04:36 |