![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 332 Pomógł: 6 Dołączył: 27.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam jak mogę osiągnąć taki efekt jak na
Chodzi o ten przezroczysty pasek na dole zdjęcia. Chciał bym nałożyć taki pasek na zdjęcie w którym będę mógł umieszczać informacje na temat zdjęcia. Zdjęcie nie zawsze morzę być takiego samego rozmiaru. Prosił bym o wskazówki jak to wykonać. Nie chodzi mi o gotowca chciał bym sam takie coś zrobić sam od początku. Domyślam się że na początku musiał bym pobrać szerokość obrazka i potem na podstawie szerokości nałożyć div na obrazek. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Półprzezroczysty PNG.
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 332 Pomógł: 6 Dołączył: 27.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale pół przezroczysty obrazek mogę nałożyć w php ? coś na zasadzie jak znak wody ? I żeby mógł na nim umieścić informacje na temat obrazka pobrane z bazy ? Da się tak zrobić ?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
to w końcu js czy php?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Da się tak zrobić ? Da się, ale IMHO bez sensu - nie dasz na to łatwo linka, obniżysz jakość obrazka... -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Jak się da w php to wole w php a domyślam się ze się da. Proszę o wskazówki z jakich funkcji mam skorzystać by to wykonać. Na początku pobierał bym szerokość obrazka za pomocą getimagesize i potem na podstawie szerokości tworzył bym przezroczysty pasek. I dalej już nie wiem jak miał bym go nałożyć na obrazek z danymi na temat obrazka pobranymi z bazy. Proszę o wskazówki z jakich funkcji skorzystać ?
EDIT Cytat Da się, ale IMHO bez sensu - nie dasz na to łatwo linka, obniżysz jakość obrazka... Czyli w php musiał bym nałożyć tylko przezroczysty obrazek a w js informacje na temat obrazka ? Tylko jak mam to zrobić proszę o wskazówki ? w manualu znalazłem imagecolorallocatealpha Ten post edytował arzach 17.07.2009, 18:04:05 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A czy nie lepiej będzie to osiągnąć w samym css (z półprzezroczystym png jako tło)? Dwie warstwy, jedna na drugiej, druga przyklejona do dołu.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat A czy nie lepiej będzie to osiągnąć w samym css (z półprzezroczystym png jako tło)? Dwie warstwy, jedna na drugiej, druga przyklejona do dołu. Możesz coś bardziej przybliżyć jak mogę to zrobić ? A i obrazek może być różnego rozmiaru bo jest pobierany z bazy. Jak mogę nałożyć warstwę na obrazek ? ( pasek) by był na samym dole obrazka ? Bo na chwile obecną zrobiłem w php takie coś przykład http://www.fusion.boo.pl/pasek.php ( chodzi o kółko ) i nie mogę znaleźć funkcji którą mógł bym zrobić prostokąt zamiast kółka oto kod jaki napisałem
Ten post edytował arzach 17.07.2009, 20:12:21 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 869 Pomógł: 53 Dołączył: 20.10.2003 Skąd: Przeworsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W CSS możesz to zrobić na kilka sposobów. Ja bym zastosował ujemny margines górny dla paska. Wtedy nie musisz obrazka wrzucać do oddzielnego div-a.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 365 Pomógł: 8 Dołączył: 16.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
HTML:
Kod <div class="foto"> </div> <p class="pasek"> </p> CSS: Kod *{margin:0; padding:0} .foto { width:300px; height:150px; background:#4d4d4d; } .pasek { margin-top:-50px; width:300px; height:50px; background:#ffa500; opacity:0.3; } Ustaw sobie dla paska odpowiednie tło.png, żeby przejść validacje i usuń opacity. |
|
|
![]()
|
|
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 365 Pomógł: 8 Dołączył: 16.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dlatego napisalem żeby go zastosowal.
Jeśli chodzi o IE6 to przeciez skoro uzytkownik uzywa IE6 to nie zasluguje na lepsze efekty wizualne;P nie ma sie co tym przejmowac. Oni będą mieć białe tło. |
|
|
![]()
|
|
Zrobiłem tak i
Działa przykład http://www.fusion.boo.pl/pasek.php Ale gdy już próbuje to dodać w panelu cms rozwala się cała strona przykład http://www.fusion.boo.pl/obr.php jak mogę temu zaradzić ? |
|
|
![]()
|
|
Poprostu obrazek jest płynnie ustawiony(masz w stylach float) i to wyłącza go z normalnego biegu i sprawia, żę element <td class="main-body"> go nie obejmuje.
Możesz zastosować metodę Asletta dodając w stylach: Kod .main-body:after{
content:"."; height:0; visibility:hidden; display:block; clear:both; |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 18:07 |