![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 58 Pomógł: 0 Dołączył: 29.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam mamy problem... istonie mowiac, posiadam dane w bazie mysql i te dane maja polskie znaki np. gąbka . Generuje pdf korzystajac z bibliotek i wyswietla mi krzaczki, nie wiem czemu:> Dodawałem kod:
i np czcionke ktora pisze wlasnrecznie np napisze tytuj : To jest istniejąca lista (tutaj pokazuje mi dobrze znaki) natomiast gdy pobiera z bazy danych wyskakuja krzaczki:> Prosze o pomoc . dzieki |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kodowanie w bazie i plików daj na utf8
-------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 58 Pomógł: 0 Dołączył: 29.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Niesety nie dziala jak zmienie kodowanie na utf8:> |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 313 Pomógł: 24 Dołączył: 9.08.2008 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jest przyklejony temat o pl znakach w pdfach, przeczytaj, tam na pewno będzie rozwiązanie
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
tak polskie znaki mam...tylkoo jak sie pobiera z mysql nie widnieja polskie znaki.... ale jak pisze w pliku polskie znaki sie wyswietlaja...natomiast dane zapisane w bazie i pobierana za pomoca pdf nie maja polskich znakow:>
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 9 Dołączył: 9.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Miałem kiedyś podobny problem, po ustawieniu w mysql kodowania na utf8 niestety nadal dostawałem w skrypcie rekordy w latin2, w moim przypadku pomogło ustawienie kodowania bezpośrednio w skrypcie, od razu po połączeniu z bazą. Przykład dla mysqli:
Tutaj link z pełnym opisem jak to zrobić: Polskie znaki a MySQL Ten post edytował tmka 18.07.2009, 16:08:40 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 8.07.2025 - 06:41 |