|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 335 Pomógł: 34 Dołączył: 9.11.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (10%)
|
Cześć, jak mogę sprawdzić ilość rekordów w tabeli dla zapytania:
Szukałem w dokumentacji, ale nie mogłem nic znaleźć ;/ Z góry dzięki. |
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 7 Dołączył: 2.07.2005 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%)
|
Nie wiem, jak wygląda Twój model announcements(); ale jeśli korzystasz z Zend_Db, to metoda select zwraca obiekt Zend_Db_Rowset czy jakoś tak (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) który chyba implementuje interfejs Countable.... podsumowująć uzyj funkcji count:
ale mogę się mylić... |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 335 Pomógł: 34 Dołączył: 9.11.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (10%)
|
Nie śmiga, wyświetla mi cały czas: "1".
W announcements mam:
Cały kod odpowiadający za pobieranie:
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza |
A nie możesz zrobić tego tradycyjnie czyli puścić SELECT COUNT(*), a potem SELECT * dla określonego offsetu i limitu?
|
|
|
|
|
|
|
|
No niby mogę, niby to mogę nawet nie używać Zend_db ;/
No właśnie mnie chodzi o to, aby to zrobić za pomocą Zenda, ale nie wiem jak (dokumentacja jest moim zdaniem dla początkujących słaba). Wykombinowałem w taki sposób, trochę po omacku, ale chyba inaczej się nie da:
Żeby zliczyć rekordy, trzeba było je pobrać. --- Aby nie tworzyć nowego tematu, napiszę tutaj. Chodzi mi o to, aby kolorować co drugi wiersz, no i jest problem, bo cały czas mam jeden kolor. Zrobiłem to tak:
Najpierw próbowałem utworzyć IF'a w widoku, ale było to samo (cały czas jeden kolor). Wie ktoś może czemu to nie działa? @edit: jeżeli jest parzysta liczba rekordów to wyświetla pierwszy styl, a jeżeli jest nieparzysta liczba rekordów, to wyświetla drugi styl. Ten post edytował in5ane 16.07.2009, 21:11:35 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza |
Jak to czemu tak działa? Bo taki napisałeś kod. W zależności od ŁĄCZNEJ liczby rekordów przypisujesz odpowiedni styl do danej zmiennej. Aby przeplatać kolory w tabeli musisz użyć kodu w widoku dzieląc przez 2 indeksy tablicy w kolejnych jej iteracjach.
PS: puszczanie count() w PHP na wszystkich pobranych rekordach jest raczej słabym rozwiązaniem jeśli chodzi o wydajność... |
|
|
|
|
|
|
|
Próbowałem tak (bazowałem na jakiś gotowych):
Ale wychodzi taki syf: (IMG:http://xs941.xs.to/xs941/09294/bez_tytu__322_u470.gif) |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 5 Dołączył: 4.02.2005 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%)
|
Cześć, jak mogę sprawdzić ilość rekordów w tabeli dla zapytania:
Szukałem w dokumentacji, ale nie mogłem nic znaleźć ;/ Z góry dzięki. Jeśli chcesz pobrać dane, to
Jeśli jednak chciałbyś pobrać tylko i wyłącznie liczbę , to jakoś tak :
Nie testowałem, ale mam nadzieję że dobrze Cię nakierowałem. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 366 Pomógł: 261 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%)
|
Cytat Chodzi mi o to, aby kolorować co drugi wiersz, no i jest problem, bo cały czas mam jeden kolor. Zrobiłem to tak: Manual - Helpers - 60.4.1.2. Cycle Helper Przykład mówi wszystko. Ten post edytował melkorm 17.07.2009, 08:59:16 |
|
|
|
|
|
|
|
Wielkie dzięki. W tej dokumentacji wszystko jest tak upchane dziwnie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) Jeszcze raz dzięki ;-) |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 20.12.2025 - 15:04 |