![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 65 Pomógł: 0 Dołączył: 11.09.2006 Skąd: wawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej. Mam takie pytanie ponieważ nie działa "Mod rewrite" na wampie. Oczywiście uruchomiłem ten moduł, ale nie wiem czy mam coś jeszcze zrobić, ponieważ kiedy wpisuje w htaccess:
nic nie widać, czy ktoś wie jak to zrobić i czy gdzie ma znajdować się plik .htaccess w którym mogę wprowadzać zmiany witam. Już działa mi moduł rewrite. Ale mam teraz inne pytanie. Z tego co widziałem na stronach internetowych to moduł działa dla konkretnie przypisanych zmiennych w url. A czy istnieje możliwość stworzenia takiego wyrażenia regularnego, które będzie pobierało różne wartości tych zmiennych? Pozdro Ten post edytował linuxoida 16.07.2009, 11:12:59 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
chodzi ci by kazdy adres przekierowal na index.php?
Kod Options +FollowSymlinks RewriteEngine On RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d RewriteRule (.*) index.php/$1 [L] Przekieruje ci kazde odwolanie, ktorego nie ma fizycznie na serwerze. Czyli jak odwolasz sie np. do obrazka, to tego nie chwyci, ale jak sie odwolasz do strony np. stronaktorejniemafizycznie.html, to przekieruje ci na index.php -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 575 Pomógł: 299 Dołączył: 26.03.2009 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 65 Pomógł: 0 Dołączył: 11.09.2006 Skąd: wawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
chodzi mi o to, że masz stronę, a w niej formularz wyszukujący z takimi zmiennymi jak: language, category, page. Następnie klikasz na przycisk szukaj no i wyskakuje Ci taki przykładowy link jak poniżej
www.przyklad.pl?language=pl&category=komp&page=1 lub www.przyklad.pl?language=pl&category=drukarka&page=2 No i jak zrobić, aby dane, które pobierane są z bazy wyświetlać w taki sposób, że zmienne nagłówek będzie zmieniał się w taki sposób. www.przyklad.pl/pl/komp/1 www.przyklad.pl/pl/drukarka/2 www.przyklad.pl/pl/drukarka/3 itd? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 2 Dołączył: 4.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod Options FollowSymLinks RewriteEngine On RewriteRule ^pl/komp/([0-9]+)$ index.php?language=pl&category=komp&page=$1 [L] RewriteRule ^pl/drukarka/([0-9]+)$ index.php?language=pl&category=drukarka&page=$1 [L] Lub jeśli wszystko ma być zmieniane to lepiej tak: Kod Options FollowSymLinks
RewriteEngine On RewriteRule ^([a-z]+)/([a-z]+)/([0-9]+)$ index.php?language=$1&category=$2&page=$3 [L] Ten post edytował lukada 3.08.2009, 09:24:52 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 675 Pomógł: 286 Dołączył: 15.06.2009 Skąd: Wieliczka Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
robisz rewrite rule, ktory ci zamienia to co masz między / / na $_GET
wpisz do googla mod_rewrite, pelno tam artow jak cos takiego zrobic ![]() |
|
|
![]()
|
|
robisz rewrite rule, ktory ci zamienia to co masz między / / na $_GET wpisz do googla mod_rewrite, pelno tam artow jak cos takiego zrobic ![]() ale chodzi mi o to ze jak ustawić, których wartości zmienny get pobierane są z bazy danych i wyświelane w nagłówka url #RewriteRule ^wyraz1/wyraz2$ index.php?country=wyraz1&category=wyraz2 [L] #RewriteRule ^wyraz2/wyraz5$ index.php?country=wyraz2&category=wyraz5 [L] itd ponieważ ustawienie czegos takiego ponizej nie działa RewriteCond country=([a-z]*)\&page=([a-z]*) RewriteRule ^[a-z]*/[a-z]*$ [L] Ten post edytował linuxoida 3.08.2009, 12:01:00 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 575 Pomógł: 299 Dołączył: 26.03.2009 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Dostałeś już 3 odpowiedzi jak to masz zrobić.... nikt nie będzie Ci gotowców robić. Pokaż co zrobiłeś.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 272 Pomógł: 9 Dołączył: 6.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Teraz masz link w postaci "wyraz1,wyraz3" lub "wyraz2,wyraz5" (według przykładu) -------------------- film edit student
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 2 Dołączył: 4.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ale chodzi mi o to ze jak ustawić, których wartości zmienny get pobierane są z bazy danych i wyświelane w nagłówka url #RewriteRule ^wyraz1/wyraz2$ index.php?country=wyraz1&category=wyraz2 [L] #RewriteRule ^wyraz2/wyraz5$ index.php?country=wyraz2&category=wyraz5 [L] itd ponieważ ustawienie czegos takiego ponizej nie działa RewriteCond country=([a-z]*)\&page=([a-z]*) RewriteRule ^[a-z]*/[a-z]*$ [L] Przecież wyżej napisałem Ci całe reguły... Po pierwszej spacji link, który wpisujesz do przeglądarki, po drugiej spacji link, któy się faktycznie wyświetla. $1, $2, $3, itd. to kolejne zmienne, w miejsce których pojawiają się kolejne wyrażenia regularne. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 02:19 |