![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 869 Pomógł: 53 Dołączył: 20.10.2003 Skąd: Przeworsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć!
Ostatnio bawię się w jQuery. Mam pomysł, aby pewną część strony pozostawić nieruchomą, a operować dzięki AJAX-owi na tej, która będzie się zmieniać dynamiczne po kliknięciu na link. Wszystko jest ok, ale mam problem. Chciałbym aby po kliknięciu na link był widoczny owy adres w pasku adresu (window.location), aby móc ewentualnie wrócić na niego i zobaczyć stronę w całej okazałości. Problem mam właśnie z tym aby ten adres zmienić, ale nie wywoływać reakcji (tzn. przeładowania strony). Proszę o pomoc, lub ew. jakieś inne koncepcje. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 869 Pomógł: 53 Dołączył: 20.10.2003 Skąd: Przeworsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Myślałem o kotwicach, ale ten sposób raczej odpada bo:
- czytałem, że niektóre wyszukiwarki nie biorą ich pod uwagę, - niektóre serwisy ucinają je w linkach. Zależy mi na pełnej kompatybilności ponieważ chcę użyć tej metody na całej stronie. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czytałem, że niektóre wyszukiwarki nie biorą ich pod uwagę, I na to znajdzie się sposób:Do tego oczywiście mała modyfikacja, żeby nie powielało kotwic w adresie. AFAIK, nie da się ustawić nowego adresu okna bez przeładowania strony (poza kotwicą). Ten post edytował sowiq 15.07.2009, 20:47:39 |
|
|
![]()
|
|
Ok, zaczynam kumać.
Jak już pisałem chciałbym działać w obrębie całej strony, więc będzie się zmieniać dużo parametrów. Chciałbym kolejne wartości w kotwicy (oddzielone przecinkami) jakoś przerobić w mod_rewrite. Dla przykładu: #home stanie się: ?page=home. Próbowałem dodać # w wyrażeniu ale nie działa. Nawet jest to logiczne, ponieważ kotwice to nie działka dla serwera, ale przeglądarki. Więc, czy php zwraca również kotwice? Głupek ze mnie. ![]() Ten post edytował Kildyt 15.07.2009, 21:00:03 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
# to komentarz. To jakbyś dał // echo 'test'; w PHP ![]() Dokładnie tak, jak napisałeś. Użyłem slasha, aby wiedział, że chodzi mi o konkretny znak i dalej to samo. On po prostu nie dostaje takich informacji, a tak przynajmniej mi się wydaje. Skoro kotwice to nie sprawa serwera, to trzeba się zająć stroną klienta. Na szczęście jest window.location. Napiszę sobie funkcję, która wyciągnie js-em kotwice, a PHP przerobi je sobie na GET-y. Oczywiście "pomógł" dla sowiq-a. Dzięki! ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
A po co wyciągać kotwicę, jak obiekt window.location jest tak rozbudowany, o wtyczce do jQuery nie wspomnę. [;
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
A po co wyciągać kotwicę, jak obiekt window.location jest tak rozbudowany, o wtyczce do jQuery nie wspomnę. [; Wiem o location.hash jeżeli o to ci chodzi.Nie będę zaśmiecał kodu przez onclick-a w każdym linku. W jQuery dodam sobie ten parametr. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 11:31 |