Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Chrome OS
kajzur

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cześć (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Co sądzicie o tym nowym pomyśle Google?(IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Jeśli ktoś nadal nie wie o czy mówię, zapraszam do lektury http://www.idg.pl/news/347499/Google.Chrom...al.Windows.html
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 12)
erix

Grupa: Moderatorzy

Nie sądzę, aby to prędko nastąpiło... Poza tym, DirectX/OpenGL, tyle mechanizmów, OS napisać wcale nie jest tak hop-siup.

Może ciekawiej być tylko dlatego, że na ARM coś klepią.
+Quote Post
sztosz

-----

Mając taki kapitał jak Google można w miarę szybko napisać OS. Inna sprawa że Google Chrome OS nie pisze od dzisiaj, tylko ok dłuższego czasu. A jeszcze inna sprawa, że ten OS jest nie po to żeby na nim grać, tylko po to by w domu wygodnie na nim "popracować".

Ten post edytował sztosz 15.07.2009, 20:09:05
+Quote Post
erix

DirectX/OpenGL jest dla Ciebie tylko do gier...?!
+Quote Post
kajzur

-----

Hop-Siup to to nie jest racja, ale popatrz na możliwości Google'a (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Stawiają to na jądrze Linuxa, czyli część roboty mają za sobą.. A skoro Open Source to i darmowe (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) Jednym słowem czekam co z tego będzie ;p I z chęcią potestuje (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif)
+Quote Post
MateuszS

-----

ja tam czekam na komputery kwantowe,
+Quote Post
sztosz

-----

Jakby nie patrzeć DirectX i OpenGL jest wykorzystywany w 95% w grach. Gdyby pominąć gry, to moglibyśmy w ogóle nie korzystać z DirectX'a. Można zbudować w pełni sprawny OS z kolorowym GUI bez DirectX'a taki jak np. Windows 95*. Obsługa multimediów też może się odbywać bez obsługi DirectX'a. Natomiast zaimplentowanie OpenGL z racji obszernej dokumentacji, otwartych źródeł etc. nie jest chyba takie trudne zwłaszcza że bazują na Kernelu Linuxa. W ogóle nazywanie Nowego dziecka Google Systemem Operacyjnym to lekkie przegięcie, pisząc wcześniej nie do końca zdawałem sobie sprawę jak niewłaściwie używam tego "OS", bo czy KDE albo Gnome'a nazwiemy OS'em?

------------
*I tak nagle mi wpadło do głowy pytanie: Ile dystrybucji Linuxa obsługuję DirectX?
+Quote Post
erix

Cytat
Gdyby pominąć gry, to moglibyśmy w ogóle nie korzystać z DirectX'a.

Zdziwiłbyś się, jak wiele aplikacji korzysta z API DirectX...
+Quote Post
sztosz

-----

Ale co ma piernik do wiatraka? Czy ja gdziekolwiek napisałem że wiele aplikacji nie korzysta z DirectX'a? Ja tylko napisałem że DirectX nie jest czymś koniecznym. I wbrew temu co sądzisz napisanie systemu operacyjnego nie jest czymś tak trudnym jak Ci się wydaje, wszystko zależy od tego do czego ten system ma służyć.
+Quote Post
Wykrywacz

-----

A ja się zastanawiam kiedy ktoś w końcu zrobi dedykowany system operacyjny pod gry. Tak aby system tylko i wyłącznie stworzony był po to aby zoptymalizować ich działanie. <- Może gadam banialuki, ale uważam że przyszłość OS tkwi w wyspecjalizowanych produktach do konkretnych potrzeb.

Niech nawet na 1 kompie będą 3 os. Jeden to Gier, drugi do AD, trzeci do pierdół jak programowanie,pocztowanie,blogowanie i inne duperele. A czwarty jeszcze do obróbki grafikowania ;P

Ten post edytował Wykrywacz 16.07.2009, 11:33:12
+Quote Post
erix

Cytat
A ja się zastanawiam kiedy ktoś w końcu zrobi dedykowany system operacyjny pod gry. Tak aby system tylko i wyłącznie stworzony był po to aby zoptymalizować ich działanie. <- Może gadam banialuki, ale uważam że przyszłość OS tkwi w wyspecjalizowanych produktach do konkretnych potrzeb.

Ale po co taki OS, skoro są konsole...? O.o
+Quote Post
Pr0100

-----

Cytat

zobacz linuxa, pomimo elastyczności systemu dystrybucje nie są wyspecjalizowane w ten sposób (oczywiście mówię tylko o popularnych gatunkach pingwina)

Ten post edytował Pr0100 16.07.2009, 14:36:25
+Quote Post
Crozin

-----

@Wykrywacz: poza tym, że do grania to są konsole, albo boisko to zastanów się jakim cudem wtedy chciałbyś robić trzy rzeczy "jednocześnie" - słuchanie muzyki, programowanie, a co godzinę sobie przez 10 min w coś pograć. Restartować wszystko?

Chyba powinno się dążyć właśnie w zupełnie innym kierunku... by z systemem operacyjnym nie wiązały się żądne ograniczenia - jak np. dostępność i szybkość działania aplikacji.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 21.12.2025 - 23:41