![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 103 Pomógł: 1 Dołączył: 19.08.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam taki problem: przez php generuje sobie checkboxy i do kazdego przypisuje funkcje. Funkcja ma za zadanie dopisac wartosc checkboxa do tablicy przy zaznaczeniu, a przy odznaczeniu usunąć tą wartość z tablicy - problem wydaje się być banalny jednak coś mi nie idzie... Kod <script type="text/javascript"> var url= new Array; function array_search(what,array){ for(var i=0; i<array.length; i++){ if (what == array[i]){ return i; } else{ return false; } } } function maras(id){ var link = document.getElementById("generatedLink"); var actValue = document.getElementById(id).value; var exists = array_search(actValue, url); if (exists) { delete url[exists]; } else { url.push(actValue); } //alert("exists = " + exists + "\r\nactValue = " + actValue + "\r\nurl = " + url + "\r\nurl.length = " + url.length); link.setAttribute('href','/rss/generate/'+url+'.xml'); } </script> może mi ktoś powiedzieć, co robie źle? Jeżeli odznaczam pierwszy checkboxów które zaznaczałem, to mi się usuwa z tablicy url, a jeżeli już następny jakiś to niestety nie... będę wdzięczny za jakieś naprowadzenie. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Zacznij od konsoli błędów.
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 589 Pomógł: 91 Dołączył: 22.05.2008 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod for(var i=0; i<array.length; i++){ Dlaczego każesz co kolejną iteracje liczyć długość tablicy? Dziś mam dobry dzień, a ostatnio coś takiego pisałem w JS: Kod /**
* Przeszukuje tablice w puszukiwaniu wartosci * * param mixed * param array * return integer or false */ function array_search( val, arr ){ var cnt = arr.length; for( var i = 0; i < cnt; i++ ){ if( arr[i] == val ){ return i; } } return false; } /** * Wyrzuca podany index z tablicy, pozostawiajac "plynnosc" tablicy * * <code> * var arr = ['a', 'b', 'c', 'd', 'e', 'f']; * var index = array_search( 'd', arr ); * remove_index( index, arr ); * // arr == ['a', 'b', 'c', 'e', 'f']; * </code> * * param integer * param array * return array */ function remove_index( index, arr ){ var replaceIndex = false; var cnt = arr.length; for( var i = 0; i < cnt; i++ ){ if( i == index ){ replaceIndex = true; } if( i == cnt - 1 ){ arr.pop(); } else if( replaceIndex ){ arr[i] = arr[i+1]; } } return arr; } -------------------- Moja gra - scraby.io
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 05:43 |