![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 189 Pomógł: 1 Dołączył: 28.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może mój problem wyda się absurdalny, ale od pewnego czasu nie mogę sobie z nim poradzić. Mam prostą tabelkę:
Kod <table> <tr><td><a>Link</a></td></tr> </table> Jak za pomocą jQuery mając do dyspozycji zmienną this zawierającą obiekt elementu a, pobrać znacznik tr w którym zawiera się dany znacznik a? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Kod $(this).parent().parent();
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 121 Pomógł: 26 Dołączył: 2.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Albo bardziej uniwersalne rozwiązanie - zadziała niezależnie od tego, którym z kolei potomkiem elementu tr jest element this.
Kod $(this).parents().find('tr') No chyba że masz tabelkę w tabelce, to wtedy powinno zadziałać :first. -------------------- Works for me => u mnie działa - blog o (o)programowaniu i nie tylko
meet.php - darmowe meetupy związane z PHP |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 222 Pomógł: 35 Dołączył: 6.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod $('tr', this) Drugim argumentem opcjonalnym może być kontekst w którym szukasz elementu. Ten post edytował arecki 16.07.2009, 15:01:57 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 121 Pomógł: 26 Dołączył: 2.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod $('tr', this) Drugim argumentem opcjonalnym może być kontekst w którym szukasz elementu. Tylko w podanym wyżej przypadku this jest wewnątrz tr, tak więc wydaje mi się, że nie znajdzie nic. Ten post edytował singles 16.07.2009, 16:44:08 -------------------- Works for me => u mnie działa - blog o (o)programowaniu i nie tylko
meet.php - darmowe meetupy związane z PHP |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 222 Pomógł: 35 Dołączył: 6.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oj faktycznie. Niedopatrzenie z mojej strony. Przepraszam i mam nadzieje że jednak przykład komuś się na coś przyda
![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.06.2025 - 10:56 |