![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 262 Pomógł: 5 Dołączył: 8.02.2005 Skąd: Olsztyn / Zatorze Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie mam sobie taką tabelkę:
i nie wiem jakim zapytaniem mógłbym wyliczyć średnią idCompany gdzie umowa = 'z' oraz gdzie umowa = 'p' Próbowałem tak:
ale coś nie wychodzi wywala błąd:
macie pomysł jak to można wykonać? Ten post edytował MitS 15.07.2009, 10:15:01 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W powyższym zapytaniu brakuje a - FROM b - SELECT c - JOIN poprawną odpowiedz napewno sam wskażesz. Olsztyn górą ( Dworcowa ) ![]() Ten post edytował skowron-line 15.07.2009, 10:01:36 -------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 262 Pomógł: 5 Dołączył: 8.02.2005 Skąd: Olsztyn / Zatorze Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Fakt o FROM zapomniałem już poprawiłem ale co ma do tego join ?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Fakt o FROM zapomniałem już poprawiłem ale co ma do tego join ? To był ironiczny konkurs a JOIN jest odpowiedzią która ewidentnie niepasuje, nie chciałem żebyś się pomylił ![]() Ten post edytował skowron-line 15.07.2009, 10:17:10 -------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
rozumiem w każdym razie nie działa nadal :/
chociażby dla przykładu gdy w tabeli jest 10 wpisów z czego 6 wpisów ma nasze 'z' tak więc wynikiem powinna być średnia wpisów posiadających literkę 'z'. |
|
|
![]()
|
|
* pisane z palca w każdym razie powinno być podzapytanie. -------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 378 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
AVG jest jaką funkcją? Agregującą. Co w takim wypadku używamy? GROUP BY. Taki też błąd dostałeś.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 2 Dołączył: 30.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat SELECT AVG(COUNT(*)) AS srednia FROM companies WHERE umowa = 'z'; Cytat wynikiem powinna być średnia wpisów posiadających literkę 'z' Jakim cudem? Pomyśl najpierw, zanim coś napiszesz. Cytat SELECT COUNT(*) AS srednia FROM companies WHERE umowa = 'z'; To Ci zwraca jeden wiersz - liczbę osób z umową "z". Skoro masz jedną liczbę, jakim cudem chcesz z tego robić średnią? Jeżeli chcesz pogrupować np. wg firmy i uzyskać średnią na firmę, no to dodaj GROUP BY. Na początek więcej myśleć, przeczytać choćby podstawowy kurs SQLa. EOT. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 23:40 |