![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 14.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
przy tworzeniu prostego forum dyskusyjnego do swoich potrzeb już na początku napotkałem na problem, a mianowicie jak zrobić, by do każdego nowo dodanego tematu tworzył się nowy plik php. Napisałem skrypt, który tworzy plik txt, a następnie odczytuje nazwy plików - tematów txt z katalogu i wyświetla je na stronie. Teraz chciałbym, aby automatycznie tworzyły się pliki php, które otwierały by te tematy z txt i były wyświetlane w formie linków. Zamieszczam kod odpowiedzialny za wyświetlanie tematów:
A tu skrypt (znalazłem i zmodyfikowałem), który powinien uruchamiać się po kliknięciu w link - temat. Powinien on odpowiadać za dopisywanie postów do pliku tekstowego.
Ten post edytował bolek1 14.07.2009, 12:00:47 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
I w czym problem?
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 14.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem jak te dwa skrypty połączyć tak, aby po kliknięciu w link - nowy temat otwierał mi się on na nowej podstronie, na której będzie ten drugi kod PHP.
Jejciu trudno to wytłumaczyć .... Chodzi mi o to,by do pliku txt tworzył się również plik php, w którym będą dane pobrane z txt. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Czemu utrudniasz sobie życie...?
Nie możesz jednym skryptem całego forum obsługiwać? -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W ogóle pisanie forum na plikach tekstowych nie jest dobrym pomysłem.
Wydajność, miejsce, etc. etc. Lepiej weź kurs php do ręki, przejdź do baz danych i potem pisz forum. -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
Po pierwsze jest to niewielkie forum i ilość zajmowanego przez pliki miejsca nie gra roli po drugie cały serwis napisany jest na bazie tekstowej, więc nie widzę zbytniego sensu, by forum miałoby być inaczej zrobione.
Wracając do tematu ... Czy ktoś zrozumiał o co mi chodzi ? ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po pierwsze jest to niewielkie forum i ilość zajmowanego przez pliki miejsca nie gra roli po drugie cały serwis napisany jest na bazie tekstowej, więc nie widzę zbytniego sensu, by forum miałoby być inaczej zrobione. Wielkość tutaj nie ma znaczenia, a lepiej jest mieć dobre nawyki. Wracając do tematu ... Czy ktoś zrozumiał o co mi chodzi ? ![]() Po temacie i kawałku tekstu myślę, że plik php chcesz utworzyć, tylko nie wiem w czym problem? Robisz file_put_contents" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual albo fopen" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual + fwrite" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
To oczywiście wiem, ale chodzi mi o to, by był jeden plik php, którego zawartość byłaby wykorzystywana do każdego nowo utworzonego tematu i potrzebuję właśnie kod, który będzie uruchamiał plik tekstowy z tematem i wyświetlał go na nowej stronie...
|
|
|
![]()
|
|
To oczywiście wiem, ale chodzi mi o to, by był jeden plik php, którego zawartość byłaby wykorzystywana do każdego nowo utworzonego tematu i potrzebuję właśnie kod, który będzie uruchamiał plik tekstowy z tematem i wyświetlał go na nowej stronie... To zrób taki, pobieraj z get'a nazwę tytułu, potem skryptem odczytuj plik o nazwie podanej w get'cie i tyle? ![]() -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
Cytat To zrób taki, pobieraj z get'a nazwę tytułu, potem skryptem odczytuj plik o nazwie podanej w get'cie i tyle? tongue.gif Spróbuję coś zakodzić. Mam jeszcze jedno pytanko odnośnie pierwszego skryptu. Dlaczego funkcja umieszczona do usuwania rozszerzenia mi nie działa : $tab1 = str_replace('.txt', '', $tab1); ? |
|
|
![]()
|
|
Bo pomyliłeś kolejność.
![]() Kod się wykonuje od góry do dołu, a nie na odwrót. [; -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.08.2025 - 23:26 |