|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 332 Pomógł: 6 Dołączył: 27.11.2008 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam
Próbuje zrobić w jquery odnośniki następny poprzedni które będą w ajax pobierany newsy. Na chwile obecną zrobiłem tyle.
I nie wiem jak pobrać id i przekazać do plik odbierz.php za pomocą tych linków. Może ktoś pomóc jak mam pobrać id news i wysłać je ajaxem. Ten post edytował arzach 14.07.2009, 11:05:14 |
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 108 Pomógł: 7 Dołączył: 15.05.2005 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%)
|
Kod (...)
$.ajax({ type: "GET", url: "odbierz.php", data: { 'id=' + id}, pobierz: function (XMLHttpRequest) { (...) |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 332 Pomógł: 6 Dołączył: 27.11.2008 Ostrzeżenie: (0%)
|
Chyba mnie nie zrozumiałeś o co mi chodzi.
Przy staracie strony pobieram ostatnio dodany news. I tu działa ładnie news się wyświetla. News ten oczywiście ma id które nie wiem jak mam w Jquery pobrać i potem znowu wysłać do pliku odbierz.php który pobierz poprzedni news lub następny za pomocą tych odnośników. To co ty podałes to ja wiem. Tylko nie wiem jak za pomocą tej zmiennej id mam przekazać id aktualnie wyswietlanego newsa. Ten post edytował arzach 14.07.2009, 11:22:48 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 555 Pomógł: 84 Dołączył: 20.02.2008 Skąd: Małopolska Ostrzeżenie: (0%)
|
W pliku news.php, który generuje Ci aktualnie wyświetlanego newsa (pobiera z bazy, czy jak Ty tam to robisz), wyświetl sobie jego ID w taki sposób byś mógł go pobrać JSem, np dodaj do skryptu:
Co w kodzie wynikowym da Ci po prostu np: Potem w JSie, zrobisz sobie tak: Kod currentID = parseInt($D('current_news_ID').innerHTML); i już masz pobrane ID obecnego newsa ;-) oczywiście to pobieranie musiałbyś zrobić w zdarzeniu onSuccess AJAX'a, żeby wszystko ładnie chodziło. Powodzenia! |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 108 Pomógł: 7 Dołączył: 15.05.2005 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%)
|
To nie dość, że zamotałeś pytanie, to jeszcze w kodzie masz id wpisane na sztywno.
Zrób tak, że linki następny poprzedni niech mają jako id, id newsa. W onclick wstaw wywołanie z danego linka opdowiednią funkcję z parametrem this.id. Wtedy będziesz miał ten id danego newsa. Jak pobierasz dane do wyniku dla danego newsa o zadanym id i wyświetlasz to gdzieś na stronie, to masz w ajax funkcję: Kod .success: function(msg) { $("#wynik").html(msg); }, To dodaj do tego success kod, który dany id z parametru funkcji wstawi jako id danego linka czy gdzie tam to potrzebujesz. |
|
|
|
|
|
|
|
Dzięki zrobiłem tak
w pliku odbierz.php dałem ukryty div z id a potem za pomocą
odczytałem wartość diva. I teraz mam pytanie jak mam zrobić zęby id było pobierane tylko wtedy gdy żądnie ajax zwróci true Chodzi o ten kawałek kodu
? Ten post edytował arzach 14.07.2009, 12:44:32 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 555 Pomógł: 84 Dołączył: 20.02.2008 Skąd: Małopolska Ostrzeżenie: (0%)
|
Ten kawałek kodu daj żeby się wykonywał na AJAXowe onSuccess();
Kod var id = $("#news_id").html(); Przed rozpoczęciem wysłania zapytania daj Kod id = false; (tak żeby przy każdym zapytaniu zmienna id była "resetowana") (przy czym id musi być zmienną globalną, no chyba, że te wszystkie funkcje opakujesz w klasę - byleby funkcja onClick miała dostęp do tej zmiennej) a potem w onClick: Kod if (id) { var akcja = 'poprzedni'; start(id, akcja); } Ja bym tak to zrobił, ale będziesz musiał nanieść dużo poprawek do swojego kodu. |
|
|
|
|
|
|
|
Zrobiłem tak i zmiennej id w ogóle nie pobiera.
Wie ktoś jak temu zaradzić ? Ten post edytował arzach 14.07.2009, 17:58:50 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów |
Cytat wogole Czy to jest jakieś nowoodkryte plemię? Sprawdź sobie konsolę błędów. |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 23.12.2025 - 16:59 |