![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Macie jakiś pomysł jak zrobić aby przy kliknięciu w link do pliku na serwerze uaktualnił się rekord w bazie?
Załóżmy że w bazie jest id, nazwa_pliku, ile_razy_sciagniety. Mamy sobie <a href=index.php?plik=costam.xxx> Teraz jeśli user kliknie w ten link przekieruje go do strony index a zmiennej $_GET['plik'] przydzieli wartość "costam.xxx". Do tej pory wszystko ok. Ale kiedy podłączyłem do tej strony wysyłanie tego pliku prze znagłówki to strona się nie przeładowuje po kliknięciu w link, więc i zmienna $_GET['plik'] nie istnieje a co za tym idzie nie moge uaktualnic bazy że plik zostal pobrany kolejny raz. Wygląda to tak:
Ale tak sie nie dzieje bo strona sie nie przeladowuje. Po prostu po kliknieciu w link wywala okienko do downloadu i tyle. Nie przekierowuje do index.php Macie jakis pomysl jak to rozwiazac? Dzieki. Ten post edytował sadistic_son 15.07.2009, 00:09:06 -------------------- Uśpieni przez system, wychowani przez media,
Karmieni zmysłami, próżnymi żądzami... -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- Jesteś zbyt leniwy, żeby się zarejestrować? Ja jestem zbyt leniwy aby Ci pomóc! -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 108 Pomógł: 7 Dołączył: 15.05.2005 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sam nie wiem dlaczego tak jest, ale możesz najpierw uaktualniać bazę, a dopiero potem pobierać plik...a co do przekierowania...Możesz zrobić na javascriptcie to, żeby np poczekał 5 sekund po wywołaniu download i następnie przekierował na index.php
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat wysyłanie tego pliku prze znagłówki to strona się nie przeładowuje po kliknięciu w link Czyli? ![]() Sam nie wiem dlaczego tak jest, ale możesz najpierw uaktualniać bazę, a dopiero potem pobierać plik...a co do przekierowania...Możesz zrobić na javascriptcie to, żeby np poczekał 5 sekund po wywołaniu download i następnie przekierował na index.php To chyba lepiej skorzystać z frames, w końcu nie każdy używa js. -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 94 Pomógł: 14 Dołączył: 11.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W kodzie dodaj po header('xxxx');
-------------------- SzamanGN
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dodałem header('Location: index.php');
Nagłówki są przed <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C....... czyli na samym poczatku html (po prau funkcjach, logującej itp). I nadal to samo ![]() Jeśli całą sekcję nagłówków obejme w komentarz to wszystko jest ok (oprócze tego oczywiście że nie uruchamia się download). Wygląda jakby po prostu te nagłówki coś psuły. Wygląda to tak:
I dajmy na to że gdzieś na dole chcę wyświetlić nazwę tego pliku czyli $_GET['file']. Wyświetla się ona tylko wtedy jeśli zakomentuje nagłówki. Jeśli nie to w ogóle nie przechodzi do index.php ze strony na której kliknięto w link z downloadem np. <a href="index.php?file=cos.666"> Jest tu jakiś błąd w kodzie czy coś? Czy może w rozumowaniu? Ten post edytował sadistic_son 19.07.2009, 16:30:26 -------------------- Uśpieni przez system, wychowani przez media,
Karmieni zmysłami, próżnymi żądzami... -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- Jesteś zbyt leniwy, żeby się zarejestrować? Ja jestem zbyt leniwy aby Ci pomóc! -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
header('Location: index.php');
@readfile($link); Jak ma odczytać plik skoro przed tym robisz przekierowanie? ![]() -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
Rzecz w tym, że plik odczytuje. Czy jest header('Location: index.php'); czy nie to wszystko dziala tak samo.
-------------------- Uśpieni przez system, wychowani przez media,
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 14:28 |