![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Słuchajcie mam stornke wyświetlającą newsy. Każdy news pojawia się jako odzielny blok z zaokrąglonymi rogami i gradientem. Każdy news znajduje sie w <div class=news>. Zasada jest taka, że wnętrze składa się z 3 <div>: góry, środka i dołu. Góra i dół są po to aby narożniki były zaokrąglone. W górze jest img z floatem do lewej i drugi do prawej a pomiędzy nimi wypełnienie backgroundem repeat-x. Tak samo w dolnym divie. Wgląda to tak:
A w CCSie tak: Kod .top{ padding-top:0px; background-image:url(top.bmp); background-repeat:repeat-x; } .inside{ background-image:url(inside.bmp); background-repeat:repeat-y; padding:0; margin:0; } .bottom{ height:13px; background-image:url(bottom.bmp); background-repeat:repeat-x; border:0; } .top .top_left{ float:left; } .top .top_right{ float:right; } .bottom .bottom_left{ float:left; } .bottom .bottom_right{ float:right; } Wytłumaczcie mi proszę czemu górny lewy i górny prawy obrazek wyświetlają się ok ale tło między nimi jest 'przykryte' wypełnieniem z <div class=inside>, który jest poniżej <div class=top> w htmlu ?!?!?! . Dzieje się tak i w IE i w FF. . EDIT: Już wyczaiłem czemu tak się dzieje. Wystarczy dodać w CCSie w klasie .top wysokość taką jaką mają narożniki czyli 13px i wszystko śmiga. Ten post edytował Spawnm 14.07.2009, 07:18:13
Powód edycji: [Spawnm] poprawiłem tytuł.
-------------------- Uśpieni przez system, wychowani przez media,
Karmieni zmysłami, próżnymi żądzami... -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- Jesteś zbyt leniwy, żeby się zarejestrować? Ja jestem zbyt leniwy aby Ci pomóc! -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 04:11 |