![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 13.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich, jestem nowym uzytkownikiem tego forum i dopiero zaczynam moja przygode z PHP. Mam taki problem... mam skrypt ktory usuwa rekordy z bazy. Problem jest taki ze wyskakuje mi blad:
Notice: Undefined index: a in C:\wamp\www\test4\del.php on line 28 Notice: Undefined index: id in C:\wamp\www\test4\del.php on line 29 Skrypt dziala ale cos takiego nie powinno wyskakiwac... jak to mam naprawic?? oto kod: <?php require("conn.php"); /* zapytanie do konkretnej tabeli */ $wynik = mysql_query("SELECT * FROM test11") or die('Błąd zapytania'); /* wyświetlamy wyniki, sprawdzamy, czy zapytanie zwróciło wartość większą od 0 */ if(mysql_num_rows($wynik) > 0) { /* jeżeli wynik jest pozytywny, to wyświetlamy dane */ echo "<table cellpadding=\"2\" border=1>"; while($r = mysql_fetch_assoc($wynik)) { echo "<tr>"; echo "<td>".$r['imie']."</td>"; echo "<td>".$r['email']."</td>"; echo "<td> <a href=\"index.php?a=del&id={$r['id']}\">DEL</a> <a href=\"index.php?a=edit&id={$r['id']}\">EDIT</a> </td>"; echo "</tr>"; } echo "</table>"; } $a = trim($_GET['a']); $id = trim($_GET['id']); if($a == 'del' and !empty($id)) { /* usuwamy rekord */ mysql_query("DELETE FROM test11 WHERE id='$id'") or die('Błąd zapytania: '.mysql_error()); echo 'Rekord został usunęty z bazy'; } ?> z gory dzieki ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najwidoczniej nie dostał get'em tych zmiennych.
-------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 13.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmm a tak po laikowemu?? gdzie i co mam dopisac??
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmm a tak po laikowemu?? gdzie i co mam dopisac?? W adresie musisz mu to podać, np. http://host/index.php?a=cos&id=cos2 -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Odwołujesz się do indeksów w tablicy, które nie istnieją.
A tak BTW, używaj bbcode. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 05:53 |