![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 1 Dołączył: 4.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Potrzebny jest mi własny licznik długości napisu w input=text. Kodowanie UTF-8, więc chcę, żeby funkcja leciała po każdym znaku i:
jeśli to znak zwykły => dodaj 1 jeśli znak polski => dodaj 2 Pytam o gotowe rozwiązanie, bo lamię z JS i właśnie szukam jak odwołać się do wartości wpisanej w input. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
A mogę spytać, po co takie myki? Masz jakieś konkretne zastosowanie? Bo IMO jest to kompletnie bez sensu.
Jeśli chcesz już koniecznie - pętelka + licznik. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 1 Dołączył: 4.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A mogę spytać, po co takie myki? Masz jakieś konkretne zastosowanie? Bo IMO jest to kompletnie bez sensu. Do API Allegro. Można wysłać 50 znaków, z tym, że są kodowane w UTF-8, a Allegro nie uwzględniło tego, że polski ma 2 znaki i liczy rozmiar wprost. Cytat Jeśli chcesz już koniecznie - pętelka + licznik. Ogarniam algorytm. Nie mam pojęcia jak to ubrać w JS, żeby chodziło. Zrobiłem dla testu: i wygląda na to, że się nie lubimy. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Pseudokod:
Kod licznik = zero; dla(a równego zero DO długości inputa CO jeden){ jesli znak nie-diakrytyczny -> zwiększ o jeden w przeciwnym wypadku -> zwieksz o dwa } i licznik zawiera pożądaną długość. [; -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 07:26 |