![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 0 Dołączył: 14.12.2003 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam
Mam pytanie czy jest mozliwosc zrobienia takiego bajeru zeby znalazl wyrazenie w kazdej kolumnie? przyklad: [xml:1:e239ce02e5] select * from katalog where nazwa OR ulica LIKE '%$ciag%' order by '$sortuj_wg'"; [/xml:1:e239ce02e5] z tym ze wiadomo te OR nie dziala w srodku, chodzi mi zeby szukal wyrazen nie tylko w jednej kolumnie... wiem ze mozna to zrobic z poziomu programu szukajac za kazdym razem i do tabeli wrzucac, ale moze jest cos w MySQL co zalatwi sprawe na miejscu? z gory dziekuje pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
[sql:1:e0ccb9fc19]select * from katalog where nazwa LIKE '%$ciag%' OR costam LIKE '%$ciag%' OR cosjeszczeinnego LIKE '%$ciag%' order by '$sortuj_wg'";[/sql:1:e0ccb9fc19]
Musisz tyle razy wpisać warunek w ilu kolumnach chcesz szukać. Jednak im więcej OR tym łatwej na dużej bazie zarznąć ją. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
php => bazy
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 04:16 |