![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 249 Pomógł: 30 Dołączył: 18.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Do sortowania elementów metodą drag & drop używam jQuery UI sortable. Świetnie działa to na listach o płaskiej strukturze typu ul > li czy wiersze tabeli. Jednak mam problemy przy rozbudowanej liście z zagnieżdżonymi listami typu: ul li ul li .... Chcę aby sortowane elementy mogły być przenoszone tylko w obrębie jednego elementu nadrzędnego w tym samym poziomie, np przy strukturze: Kod laptopy hp 15'' 17'' acer 17'' 15'' telefony nokia e51 n95 samsung Chcę by możliwe było sortowanie "najgłębiej położonych list", czyli 15'', 17'' w obrębie hp; 15'', 17'' w obrębie acer; e51, n95 w obrębie nokia. A także list: hp i acer w obrębie laptopy i nokia, samsung w obrębie telefony. Również zmiana kolejności list nadrzędnych laptopy i telefony. Z założenia nie wiem ile będzie kategorii, ile będzie poziomów. A może użyć do tego innego pluginu jQuery? Ten post edytował grzesiek_g 13.07.2009, 12:35:05 -------------------- Warsztat: Ubuntu 12.10, PHPStorm
http://vertoo.pl |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprawdzałeś opcje typu: connectWith, containment
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 249 Pomógł: 30 Dołączył: 18.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wielkie dzięki za pomoc, przeoczyłem opcję containment: parent, jeszcze muszę zobaczyć co nie tak z sortowaniem elementów najwyższego poziomu, ale to chyba tylko kwestia małej zmiany w kodzie HTML.
-------------------- Warsztat: Ubuntu 12.10, PHPStorm
http://vertoo.pl |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 13.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podłączę się pod pytanie.
Mam taką samą listę:
ale od strony kodu wygląda ona tak: Niestety nie mogę przerobić HTML. W jaki sposób zrobić sortowanie? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 30.09.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dlaczego nie możesz przerobić html?
Przecież jquery pozwala ci na to bez ingerencji w kod. Poczytaj sobie o fukncjach append() i html(). Za ich pomocą będziesz mógł dodać znaczniki ul i li za pomocą javascripta a potem już takie samo rozwiązanie jak u grześka. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 17:02 |