![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 87 Pomógł: 0 Dołączył: 27.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ostatnio obsługa i walidacja formularzem zaczyna się stawiać dla mnie coraz to większym problemem. Zaporowe else if + oddzielnie deklarowane funkcje sprawdzania poprawności często urastają do kilkuset linii.
Dlatego zawracam się do Was, kolegów po fachu, jak radzicie sobie z obsługą formularzy? Ze swojej strony udało mi się wyszukać QuickForm i QuickForm2, są one jednak zależne od PEAR oraz nierozwijane. Macie propozycje jakichś niezależnych klas ? Może framework ? Ten post edytował kodereq 13.07.2009, 10:04:02 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Przenoszę na forum Szukam
Teraz każdy liczący się framework posiada obsługę formularzy i od tego proponuję zacząć ![]() -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 87 Pomógł: 0 Dołączył: 27.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dobrze, a który robi to najlepiej ?
Jest w ogóle szansa na jakaś dobrą, ale niezależną klasę ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 378 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ten który tobie pasuje robi to najlepiej
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
A jakieś konkretne propozycje poza Zend ? Myślę, że ten temat przyda się wielu użytkownikom.
Ten post edytował kodereq 13.07.2009, 10:01:49 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 592 Pomógł: 62 Dołączył: 3.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat("kodereq") A jakieś konkretne propozycje poza Zend ? Myślę, że ten temat przyda się wielu użytkownikom. Cytat("Cysiaczek") Teraz każdy liczący się framework posiada obsługę formularzy i od tego proponuję zacząć a poza tym, to taki temat kiedyś już był ![]() -------------------- :]
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 5 Dołączył: 4.02.2005 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zend Framework : Zend_Form + Zend_Validate + Zend_Filter
Dokumentacja : http://framework.zend.com/manual/en/ |
|
|
![]()
|
|
@rzymek01 daj link do tematu, proszę.
@ert16 da się załączyć do projektu te klasy niezależnie + silnik frameworka ? Ile to waży łącznie ? Jeszcze takie pytanie: załóżmy, że piszecie jakiś większy serwis z dużą ilością formularzy i klient nie zgadza się na użycie frameworka. Piszecie wtedy obsługę formularzy ręcznie? Ten post edytował kodereq 13.07.2009, 11:28:16 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Jeszcze takie pytanie: załóżmy, że piszecie jakiś większy serwis z dużą ilością formularzy i klient nie zgadza się na użycie frameworka. Piszecie wtedy obsługę formularzy ręcznie? No na przyklad recznie, albo piszesz swoje klasy do formow, albo nie nazywasz FW FWem - tylko to po prostu robisz. No i oczywiscie klient wtedy sie zgadza na wiekszy koszt i dluzszy czas wykonania, nie? -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki za wypowiedź, powiem szczerze, że skłaniam się w stronę Zend Framework.
Napisałem już wiele aplikacji pisząc obsługę fromularzy od nowa, zabrało to wiele czasu, jednak wszystko działa sprawnie i szybko, mam też poczucie pełnej kontroli. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 5 Dołączył: 4.02.2005 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oczywiście, ze się da.
Fajnie jak ze swoim frameworkiem zintegrujesz ładowanie klas Zenda -wtedy wszystko wydaje się łatwe. Co do rozmiarów : tak naszybko 520K View 376K Form 828K Validate 272K Filter ale moim zdaniem rozwalanie biblioteki może bardziej zaszkodzić, niż zysk z tych 25MB (sic) leżących na serwerze. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 592 Pomógł: 62 Dołączył: 3.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@[b]rzymek01 daj link do tematu, proszę. wybacz, ale nie chce mi się szukać, pamiętam, że była taka dyskusja w jakimś większym temacie o Frameworkach ![]() -------------------- :]
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 16:15 |