![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 8 Dołączył: 12.06.2009 Skąd: Wielkopolska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam dla Was drodzy użytkownicy pytanie. Mianowicie chcę zrobić, ogłoszenia w taki sposób, aby mogły być dodawane przez jednego użytkownika raz na godzinę. Teraz moje pytanie w jaki sposób najlepiej to zrobić ? Myślałem o bazie danych o takiej strukturze: id | ip | data i zapytanie które dodaje ip usera z datą. Potem sprawdzanie daty z bazy z aktualną jeżeli jest != to może dodać w przeciwnym wypadku podaje komunikat o wymaganym czasie oczekiwania. Teraz pytanie czy można zrobić to w ten sposób, czy zalecacie coś innego ? Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
skoro przez usera to daj w bazie jeszcze jego id z bazy z userami
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 8 Dołączył: 12.06.2009 Skąd: Wielkopolska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zapomniałem dodać, że to jest bez rejestracji/logownia userów
Ale zamysł mam dobry, czy inaczej to widzicie ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 658 Pomógł: 37 Dołączył: 4.06.2005 Skąd: Wawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli nie masz logowania to może data i IP nie wystarczyć
![]() Powiem dlaczego? Można zrobić spam i będzie z różnych adresów IP więc jak rozpoznasz że to ten sam gość. Pomyśl jednak nad systemem logowania, będziesz miał wtedy identyfikację. Jeśli ktoś cię znajdzie i będzie umiał zrobić sztuczkę z IP to dziennie będą wpadać Ci 24 ogłoszenia śmieciowe ![]() Ten post edytował redelek 13.07.2009, 08:21:22 -------------------- Pozdrawiam
Piotrek R |
|
|
![]()
|
|
ahaa, a jak byś/byście to widział/li jeżeli nie miałoby być logowania ?
Czy jest możliwe, że po dodaniu ogłoszenia na podany e-mail wysyła się link aktywujący/potwierdzający ogłoszenie ? Struktura ogłoszenia (baza): id | title | text | data | email | activ <- (domyślniee false) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 658 Pomógł: 37 Dołączył: 4.06.2005 Skąd: Wawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ooo to już lepiej. Ale znowu ktoś może podawać różne e-mail i z różnych IP wchodzić i co wtedy.
Internet to potęga i można zmieniać sobie różne dziwne rzeczy. Na początku powinno Ci to działać, ale jak strona się rozprzestrzeni to zobaczysz , że jakiś głupol się znajdzie i będzie Ci robił cuda wianki ![]() -------------------- Pozdrawiam
Piotrek R |
|
|
![]()
|
|
więc będę chciał zastosować spisywanie ip z datą i porównywanie tego w bazie oraz link aktywujący,
Mam nadzieję, że mi się uda, w razie czego będę Was prosić o pomoc ![]() Ten post edytował greg.paw.90 13.07.2009, 09:18:33 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
więc będę chciał zastosować spisywanie ip z datą i porównywanie tego w bazie oraz link aktywujący, Mam nadzieję, że mi się uda, w razie czego będę Was prosić o pomoc ![]() Po co datę zapisywać? Skoro raz na godzinę to do bazy wpisujesz tak:
Potem tylko:
-------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
dzięki za wskazówkę, spróbuje tak jak piszesz
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 10:13 |