![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 873 Pomógł: 25 Dołączył: 24.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
np. na stronie http://webmail.home.pl/webmail widzimy ramki z zaokrąglonymi rogami. Teraz home to zmieniło ale poprzednio identiko efekt zrobili na tabelach. Poproszę o jakieś wskazówki jak teraz robi się takie rzeczy ? pozdro |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 205 Pomógł: 3 Dołączył: 20.04.2009 Skąd: Jaworzno Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja osobiście robię to tak: top + treść + stopka
top i stopka width i height stałe w treści powtarzam tło osią-y i mam prostą budowe Kod <div class="top"></div>
<div class="tresc"></div> <div class="stopka"></div> |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 873 Pomógł: 25 Dołączył: 24.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no dobrze. Powiedzmy, że robię podobnie jednak jak załatwić na div`ach tą rameczkę z zaokrąglonymi rogami. Potem w to pakować treść czy cokolwiek innego to już luzik (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Musisz mieć 4 jpgi, każdy na narożnik.
A w CSSie ustawiasz float:right; i float:left dla id=lewy_gorny,prawy,dolny itp. Ten post edytował sadistic_son 12.07.2009, 21:49:24 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 466 Pomógł: 11 Dołączył: 21.09.2006 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://www.methvin.com/jquery/jq-corner-demo.html
Jak dla mnie rozwiązanie szybkie i przyjemne:) I możesz to na 1 divie zrobić. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 869 Pomógł: 53 Dołączył: 20.10.2003 Skąd: Przeworsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja osobiście robię to tak: top + treść + stopka top i stopka width i height stałe w treści powtarzam tło osią-y i mam prostą budowe Kod <div class="top"></div> <div class="tresc"></div> <div class="stopka"></div> Puste div-y nie są zbyt ładne. Devnul (wielki szacun (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) ) kiedyś podesłał mi ciekawe rozwiązanie problemu. Wystarczy wszystkie div-y ułożyć w postaci drzewa, czyli najpierw lewy-górny, później (w nim) prawy-górny, później lewy-dolny, później prawy-dolny i na końcu treść. Później w css wystarczy tylko poustawiać marginesy i właściwości dla tła. Wszystko wychodzi na prawdę dobrze. Wiem bo tak pociąłem mój ostatni design. Kolejna możliwość to :before i :after, ale nie próbowałem tego w praktyce, no i kochane IE nie obsługuje tego. Ostatnio zacząłem używać border-radius. Może źle robię, bo to jeszcze nie jest standard i w IE nie działa, ale kiedyś musi wejść ta bardzo pożyteczna rzecz (chyba wszystkie najpopularniejsze przeglądarki już to obsługują, tylko nie IE i Opera). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 170 Pomógł: 40 Dołączył: 14.08.2008 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod no dobrze. Powiedzmy, że robię podobnie jednak jak załatwić na div`ach tą rameczkę z zaokrąglonymi rogami. Potem w to pakować treść czy cokolwiek innego to już luzik wiele osób rozwiązuje ten problem przez pocięcie grafiki ramki na trzy części - górne rogi - środek boki - dolne rogi całość pakujesz do jednego pojemnika, środkowemu dajesz Kod background-repeat: repeat-y i w nim umieszczasz treść. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://www.methvin.com/jquery/jq-corner-demo.html Jak dla mnie rozwiązanie szybkie i przyjemne:) I możesz to na 1 divie zrobić. efekty są fajne ale ogólnie wyglądają biedne. Nie da się tego zastosować do grafiki, żadnych gradientów itp. |
|
|
![]()
|
|
Gryf czy możesz zapodać zupełnie przykładowy kod?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 205 Pomógł: 3 Dołączył: 20.04.2009 Skąd: Jaworzno Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ale niektórzy głupoty piszą dzielicie 1 boxa na 4 divy rogami i piszecie w 1 divie razem macie 5 divów? :|
jak Ci napisałem robisz tak : Kod <div class="top">tekst</div> <div class="tresc">tekst</div> <div class="stopka"></div> i efekt masz taki : Tabelka z zaokrąglonymi rogami Zobacz źródło masz tam cały css potrzebujesz tylko jpg w topie , w tresci który powtarzasz osią-y , i w stopce. dla swojej strony robisz według własnych ustaleń w topie nie musi znajdować się tekst możesz ustawić np top wielkości 5px który zawiera oba górne rogi tak samo ze stopką. Ten post edytował Poker 12.07.2009, 22:13:52 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 869 Pomógł: 53 Dołączył: 20.10.2003 Skąd: Przeworsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ale niektórzy głupoty piszą dzielicie 1 boxa na 4 divy rogami i piszecie w 1 divie razem macie 5 divów? :| jak Ci napisałem robisz tak : Kod <div class="top">tekst</div> <div class="tresc">tekst</div> <div class="stopka"></div> i efekt masz taki : Tabelka z zaokrąglonymi rogami Zobacz źródło masz tam cały css potrzebujesz tylko jpg w topie , w tresci który powtarzasz osią-y , i w stopce. dla swojej strony robisz według własnych ustaleń w topie nie musi znajdować się tekst możesz ustawić np top wielkości 5px który zawiera oba górne rogi tak samo ze stopką. Nie skazuj użytkowników i serwera na ściąganie niepotrzebnych plików. Takie rozwiązania to chyba z tych kursów z logiem IE. Poza tym ostatni div jest pusty, a nie jest to zbyt ładne. Ten post edytował Kildyt 12.07.2009, 22:32:38 |
|
|
![]()
|
|
Nie skazuj użytkowników i serwera na ściąganie niepotrzebnych plików. Takie rozwiązania to chyba z tych kursów z logiem IE. Poza tym ostatni div jest pusty, a nie jest to zbyt ładne. No tak twoje rozwiązanie i ładowanie 4 plików img do każdego rogu napewno jest lepsze... Może zamiast "NARAŻAĆ SERWER NA TAK OGROMNE OBCIĄŻENIA" niech każdy zrobi 1 iMG i wrzuci go w tło diva ;> ... Zamiast ułatwić sobie pracę tylko ją sobie komplikujecie stopka jest pusta? to jest przykład używać możesz jak chcesz... chcesz to wypełnij tekstem nie chcesz? to zostaw tak jak podałem... |
|
|
![]()
|
|
No tak twoje rozwiązanie i ładowanie 4 plików img do każdego rogu napewno jest lepsze... A zakład, że jest lepsze? Nie dość, że możesz w szybki sposób zmienić rozmiar bloku, bez zbędnego manipulowania plikami to do tego takie rozwiązanie waży o wiele mniej niż twój plik.
|
|
|
![]()
|
|
A zakład, że jest lepsze? Nie dość, że możesz w szybki sposób zmienić rozmiar bloku, bez zbędnego manipulowania plikami to do tego takie rozwiązanie waży o wiele mniej niż twój plik. Pewnie, że tak. Narożniki maja klika pikseli w pionie i poziomie a caly obrazek kilkadziesiąt. No a co się stanie Poker jeśli jako tło ustawisz cały obrazek i dopiszesz więcej treści? Poker wstaw do TEGO ciąg np. 50 znaków bez spacji i bedzie overflow. A przy naszym rozwiązaniu cały box się po prostu powiększy. Ten post edytował sadistic_son 12.07.2009, 22:53:10 |
|
|
![]()
|
|
to nie temat do pogawędek co lepsze co nie, ani do sprzeczania się.
Ja napisałem swój sposób Ty swój i po problemie. Koniec off-topicu. |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
to nie temat do pogawędek co lepsze co nie, ani do sprzeczania się. Ja napisałem swój sposób Ty swój i po problemie. Koniec off-topicu. Trzeba znaleźć tą granicę gdzie rozmowa staje się off-topem. IMHO tej granicy jeszcze nie przekroczyliśmy. Sprzeczamy się bo chcemy dosć do jak najlepszego rozwiązania problemu, a to jest sensowne dążenie do zakończenia topica. A tak poza tym to sam zacząłem tą dyskusję. Jeżeli wiem, że moje rozwiązanie jest lepsze to walczę o nie. A tak poza tym, to jeżeli ktoś uwielbia Microsoft zawsze może wykorzystać ich sposób. Tabelki i luz. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/biggrin.gif) I pomyśleć, że napisali to na oficjalnej stronie. Eh... Edit: Sądzę również, że rozwiązywanie problemów na img-ach nie jest zbyt dobre, bo strona nie wygląda estetycznie podczas zaznaczania wszystkiego i roboty (np. Google bot images) musi niepotrzebnie ssać obrazki, które do niczego mu się nie przyda. Ten post edytował Kildyt 12.07.2009, 22:58:41 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 13:56 |