![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 214 Pomógł: 23 Dołączył: 26.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Usiłuję zrobić stronę gdzie tło będzie składało się z półprzeźroczystych obrazków z których środkowy będzie rozciągał się zależnie od ilości tekstu.
Całość powinna wyglądać tak: ----- tło 1 ----- . . rozciągalne tło (2) . . ----- tło 3 ----- ^ NA tym tle powinien wyświetlać się tekst. Jako, że tła są półprzeźroczyste nie mogę po prostu wstawić div'ów z ujemnym marginesem dolnym/górnym do środka div'a z tłem 2. ![]() Ktoś mógłby poddać pomysł jak to zrealizować? Próbowałem z czymś takim: i CSS: Kod .bg_top { background: url('img/body_top.png') top center no-repeat; width: 1090px; height: 234px; margin: 0 auto; } .bg_bottom { background: url('img/body_bottom.png') top center no-repeat; width: 1090px; height: 218px; margin: 0 auto; } .bg_middle { background: url('img/body_mid.png') top center repeat-y; width: 1090px; margin: 0 auto; padding-top: -224px; padding-bottom: -208px; } Tylko... właśnie - ujemny padding nie działa. Z kolei jeśli wsadzę treść w div'a i jemu dam ujemne marginesy - bg_middle zaczyna nakładać się na bg_bottom i bg_top (co też odpada, bo tła są półprzeźroczyste). ![]() Problem nie banalny... gdyby tła były zwykłymi JPGami to problemu by nie było - zasłoniłoby się jedno drugim i byłoby ok, ale tutaj... już tak prosto nie jest. Bardzo proszę o pomoc.... ~Sky -------------------- Pomogłem? Kliknij
![]() Dzięki! :D |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Ujemny możesz dać najwyżej margin, ew. position: relative; top: -Ypx; left: -Xpx;.
Tak nawiasem, to po co chcesz ujemne dawać...? -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 12:07 |