![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 30.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Stworzyłem sobie prosty skrypcik, który nakłada tekst pobrany metodą GET funkcją imagecreatefromstring na obrazek. Jeżeli chcę wygenerować obrazek poprzez wpisanie jego adresu w przeglądarce: Kod menu.php?tekst=Pierwszy sparing zwycięski polskie znaki są dobrze wyświetlane. Problem występuje jednak gdy ten obrazek jest częścią layoutu i treść jego jest pobierana z MySQL. Fragment kodu.
Wtedy polskich znaków już nie ma, tworzą się krzaczki, a kiedy chcę podejrzeć adres obrazka wyskakuje mi: Kod menu.php?tekst=Pierwszy%20sparing%20zwyci%EAski Dodam jeszcze, że strona jest kodowana w iso-8859-2, mysql ma zaś metodę porównywania napisów latin1_swedish_ci Pozdrawiam Z góry dziękuje za pomoc. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
szukajka: mysql kodowanie
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 30.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przejrzałem tematy w wyszukiwarce i nie znalazłem nic co mogłoby mi pomóc. Zapomniałem dodać, że wszystko inne generowane z MySQL wyświetla dobrze polskie znaki, problem jest tylko w przypadku grafik generowanych przez GD.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 744 Pomógł: 118 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: poziome Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Zobacz w jakim kodowaniu masz baze danych
2. w jakim kodowaniu dziala GD 3. uzyj http://pl2.php.net/manual/en/function.iconv.php do zmiany kodowania z bazy na kodowanie jakie lapie GD Ten post edytował maly_swd 13.07.2009, 11:18:24 -------------------- śmieszne obrazki
Kryzys: Ser jem spleśniały, wino piję stare i samochód mam bez dachu.. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 15:33 |