![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 221 Pomógł: 14 Dołączył: 11.03.2009 Skąd: Lubaczów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Chcialbym sie dowiedziec czy jest mozliwe za pomoca php i mysql'a zrobic tak by po dodaniu nowego rekordu do bazy wyswietlalby automatycznie w formularzu ten rekord - oczywiscie po przeladowaniu strony. Chodzi mi o cos takiego - mam takie pole wyboru:
i chialbym to tak zamienic ze zamaist tych 9 opcji zrobic jedna i np. za pomoca foreach wyswietlac wyniki SELECT. cos takiego :
gdzie $i to by byla jakas liczba ktora by byla dodawana po kazdym przejsciu petli. i dzieki temu jak bym rozwina liste wyboru to by wyswietlala ona tylko rekordy ktore sa w bazie a nie tez puste pola jak by to wygladalo w pierwszym przypadku. Tylko ze cos mi to nie wychodzi:-( Wyswietla mi wyszystkie rekordy w jednej linii :-( Ma ktos jakis pomysl?? prosze o jakas podpowiedz jesli sie da to zrobic;-) Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
Musisz doprowadzic do sytuacji, w której dane z bazy masz w postaci tablicy asocjacyjnej "klucz => wartosc", gdzie kluczem jest nazwa w elemencie OPTION, a wartością VALUE tego elementu.
Potem już tylko:
//EDIT uzupełniając rozwiązanie podane przez SzamanGN (nie załapałem, że chodzi o listę w postaci "Wybór 1" , "Wybór 2" itd:
Ten post edytował blooregard 11.07.2009, 19:20:17 -------------------- Life's simple... You make choices and don't look back...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 94 Pomógł: 14 Dołączył: 11.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W pętli foreach wpisz:
-------------------- SzamanGN
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 221 Pomógł: 14 Dołączył: 11.03.2009 Skąd: Lubaczów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ok juz chyba sie udalo :-)
w php :
a w formularzu :
i teraz moge sobie tym manipulowac z php ile chce tych "<OPTION></OPTION>" ;-) niby takie proste ale juz kilka razy chialem tego uzyc i nigdy nie wiedzialem jak;-) Pozdarwiam i jeszce arz dzieki :-) Ten post edytował InosU31 11.07.2009, 20:48:02 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 14:58 |