![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 124 Pomógł: 16 Dołączył: 22.02.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
po długim czasie nieobecności na tym forum wracam z kolejnym problemem, tym razem w języku FLASH. Pisze stronę dla kolegi właśnie we Flashu z wykorzystaniem XML-a. Opis co chcę uzyskać: dwa pola tekstowe jedno tytuł a drugie to treść na stronie są dwa guziki w movie-clip i każdy z nich jak najade kursorem na każdy z nich chcę by z pliku xml została wczytana odpowiednia grupa tekstów. obecnie jest tak że działa lecz efekt jest taki, jak zjeżdżam kursorem z guzika tekst już zostaje w polach gdzie sie ma wyświetlać i najeżdżając na drugi guzik już nie zostaje wczytany tekst odpowiedni dla tego guzika. poniżej umieszczę kod może coś tam mam nieprawidłowo lub czegoś nie mam Skrypt umieszczony w pierwszej klatce na time-line
skrypt wywołujący w MC odpowiednie zdarzenie przypisany w danym MC
Przepraszam że ten temat umieszczam w znacznikach php ale nie dostrzegam tu Flash oraz za umieszczenie tematu w dziale przedszkole ale też nie widziałem działu Flash przykład umieściłem na serwerze http://lumika.neeke.cba.pl/ Proszę o pomoc bo stanąłem w martwym punkcie od 2 dni próbuję to zrobić szukałem na necie i też już zabrakło mi fraz i pomysłów jak to może być wyszukane. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 144 Pomógł: 30 Dołączył: 5.05.2007 Skąd: Mannheim Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam !
Przepraszam ale nie moge sobie podarowac uwagi ze Twoj sposob uzywania AS jest bynajmniej troche przeterminowany ![]() Postaraj sie tchnac troche nowego ducha w Twoj Action Script bo przy duzych rzeczach zginiesz w "onClipEventach" i "gotoAnPlayach" ale do rzeczy Czy probowales jakiegos trace() uzyc zeby stwierdzic czy kazdy klip generuje Ci ten sam tekst , czy tekst jest generowany tylko pierwszym razem a pozniej klipy po prostu nie reaguja ? Bo ja mam wrazenie ze blad lezy tutaj Cytat
Do funkcji button przekazujesz jako drugi parametr w kazdym klipie liczbe 1, dlatego z XML-a pobierasz caly czas ta sama node Pozdrawiam -------------------- Flash Flex PHP JAVA RED5 http://www.easyweb24.net
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 124 Pomógł: 16 Dołączył: 22.02.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam ! Przepraszam ale nie moge sobie podarowac uwagi ze Twoj sposob uzywania AS jest bynajmniej troche przeterminowany ![]() Postaraj sie tchnac troche nowego ducha w Twoj Action Script bo przy duzych rzeczach zginiesz w "onClipEventach" i "gotoAnPlayach" Z góry dziękuję za odpowiedź. Owszem możliwe że przestarzały jest ten AS ale dopiero sie ucze Flasha i pewne elementy zapamiętuje z jakiś tutoriali. ale do rzeczy Czy probowales jakiegos trace() uzyc zeby stwierdzic czy kazdy klip generuje Ci ten sam tekst , czy tekst jest generowany tylko pierwszym razem a pozniej klipy po prostu nie reaguja ? Pozdrawiam właśnie sprawdziłem teraz funkcją trace() i wynik jest taki że tekst jest załądowany tylko pierwszym razem, dalej nie odbywa się ponowne pobranie tekstu.
Ten post edytował Neeke 11.07.2009, 18:26:01 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 144 Pomógł: 30 Dołączył: 5.05.2007 Skąd: Mannheim Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie musisz uzywac zadnych hitTest zeby stwierdzic czy myszka jest nad clipem
Jezeli masz dynaczny textField i jakis klip na scenie wystarczy uzyc czegos podobnego do eventHandler
ten kod umieszczasz w 1 klatce timeline i masz dostep do zdarzen klipu i to powinno w 100% rozwiazyc Twoj problem -------------------- Flash Flex PHP JAVA RED5 http://www.easyweb24.net
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 16:45 |