![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 87 Pomógł: 0 Dołączył: 27.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy zapytanie w tej formie jest optymalne ?
Widać chyba wyraźnie, że zastępuje ono 2 kolejne zapytania, tylko czy czasami nie kwadraci się? Tak BTW: lepiej pisać count(*) czy np. count(id) oraz czemu count(table1.*) nie działa ? Ten post edytował kodereq 11.07.2009, 13:41:34 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Widać chyba wyraźnie, że zastępuje ono 2 kolejne zapytania, tylko czy czasami nie kwadraci się? Jak żyje, jeszcze nie słyszałem o takim czasowniku, Słownik Języka Polskiego też nie słyszał. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 87 Pomógł: 0 Dołączył: 27.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
"Kwadraci" - jego złożoność staje się kwadratowa. Załóżmy, że przeszukujemy tablicę w czasie liniowym, ale przez pomyłkę podczas jednej iteracji wykonujemy dodatkowo podobną ilość operacji jak długość tablicy. To właśnie przykład przykład "kwadracenia się" przeszukiwania tablicy (jest denny, ale inne z nich to temat raczej na pracę magisterską, a nie na forum).
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 224 Pomógł: 40 Dołączył: 6.07.2004 Skąd: Wuppertal Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a czy z użyciem union nie będzie szybciej?
|
|
|
![]()
|
|
A jak jak byś to skutecznie zrobił za pomocą UNION? Próbowałem, ale dostawałem dziwne wyniki.
Napisałem coś takiego, jednak bardzo brzydko prezentuje mi wyniki - w jednej kolumnie, pod sobą. Przydałby się jakiś pewniejszy sposób - w dużym projekcie za takie niedociągnięcie można zapłacić wydłużeniem czasu jego wykonania. Ten post edytował kodereq 11.07.2009, 19:19:58 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 744 Pomógł: 118 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: poziome Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
opisz dokladnie co chcesz uzyskac i podaj jakies przykladowe dane z tabel i jakie maja wyjsc wyniki... bo z 1 przykladu to chyba nie bardzo wyjdzie to co chcesz:)
z union mozna dac jeszcze na calosc select sum+ grupowanie i bedziesz mial 1 wynik
wiem ze to chyba nie jest optymalne:) Ten post edytował maly_swd 11.07.2009, 19:55:23 -------------------- śmieszne obrazki
Kryzys: Ser jem spleśniały, wino piję stare i samochód mam bez dachu.. |
|
|
![]()
|
|
Potrzebuję tylko ilość rekordów z tych dwóch tabel.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 744 Pomógł: 118 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: poziome Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to co Ci podalem zlicza ilosc kolum w 2 tabelach:)
-------------------- śmieszne obrazki
Kryzys: Ser jem spleśniały, wino piję stare i samochód mam bez dachu.. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 00:03 |