![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 167 Pomógł: 2 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Otóż chodzi mi o to inż potrzebuje w jednym zapytaniu do bazy aby otwierało mi dwie tabele naraz i wyszukiwało porównania typu np liczba
tabela1 = 2 tabela2 = 2 czyli jeżeli w tabeli1 jest w wybranej kolumnie 2 w w tabeli2 tez jest w którymś wpisie i wybranej kolumnie 2 to warunek się spełnia (z warunkiem sobie poradzę) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
Poczytaj o 'left join' , i pisz normalnie
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 167 Pomógł: 2 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poczytaj o 'left join' , i pisz normalnie ![]() czyli nie rozumiesz o co mi chodzi? chodzi mi o przeszukiwanie dwóch tabel w bazie i szukanie porównania:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 744 Pomógł: 118 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: poziome Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zgodnie z tym co zapisales powinno to wygladac tak;) -------------------- śmieszne obrazki
Kryzys: Ser jem spleśniały, wino piję stare i samochód mam bez dachu.. |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 94 Pomógł: 14 Dołączył: 11.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zamiast * wpisz nazwy kolumn, które są tobie potrzebne, a odczytujesz:
-------------------- SzamanGN
|
|
|
![]()
|
|
Cytat $odpowiedz=mysql_fetch_array($wynikZapytania)) ja wiem czym się odczytuję bo w tym siedzę ponad 2 mc a w php od 6mc chodzi mi dokładnie o to że mam taka sytuacje że w tabeli1 mam kolumne o nazwie np "id" i w drugiej tabeli też mam kolumne o nazwie "id" i chciałem pobrać jak w/w osobno czyli coś takiego:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 744 Pomógł: 118 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: poziome Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
przez as nadajesz alias:) a pozniej w pehapie echo $wynik['tab1_id']; echo $wynik['jakas_nazwa_unikalna']; -------------------- śmieszne obrazki
|
|
![]()
|
|
dlaczego jak stworze zapytanie na podstawie przeszukiwanie dwóch tabel lub trzech to mi wyświetla 2 razy to samo lub jak użyje 3 tabele to 6 razy to samo ?
|
|
|
![]()
|
|
poniewaz laczysz na krzyz , to sie chyba nazywa iloczyn kartezjanski
albo np: masz trzy wpisy w tabeli1 ktorej kazdemu wpisowi odpowiadaja 2 wpisy w tabeli2 czyli powinno byc 6 wynikow Ten post edytował maly_swd 12.07.2009, 23:19:16 -------------------- śmieszne obrazki
|
|
![]()
|
|
Jak chcę przeszukać wszystkie 3 tabele to najlepiej zrobić osobne zapytania do bazy i porównania za pomocą if'a?
tylko nie wiem czy nie będzie za bardzo serwera obciążać PS: przypadkiem dałem pomógł zamiast odpowiedz .. |
|
|
![]()
|
|
to juz lepiej z group by lub w ostatecznosci distinct
-------------------- śmieszne obrazki
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.08.2025 - 22:26 |