![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 56 Pomógł: 0 Dołączył: 15.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy wywołanie header('Location: /szukaj/ksiazki/'.$_POST['dane']); jest bezpieczne?
Wywołuję to w pliku szukaj.php, który zamienia link na bardziej przyjazny. Jeżeli użytkownik wpisze w wyszukiwarce 'lol' jest przekierowywany na /szukaj/ksiazki/lol Czy istnieje jakieś niebezpieczeństwo? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 233 Pomógł: 50 Dołączył: 28.10.2006 Skąd: Radom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Według mnie jest bezpieczne. I tak wszystko "przeleci" przez plik wyszukiwarki, a tam możesz już zabezpieczyć się przed chociażby SQL Injection. Nie wiem tylko czy nie powinno być:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 56 Pomógł: 0 Dołączył: 15.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak zgadza się potem przeleci przez mysql_real_escape_string, ale czy w tym pliku jest to bezpieczne: ktoś moze np. zakończyć funkcję header i wywołać exit;
A co do urlencode: wszystko ładnie jest bez tego: wyświetla polskie znaki zamienione co w stylu %B3 Ten post edytował Haczyk67 9.07.2009, 11:00:42 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 233 Pomógł: 50 Dołączył: 28.10.2006 Skąd: Radom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak jak napisałem, w tym pliku jest bezpiecznie. Jeśli nawet w $_POST['dane'] znajdzie się kod PHP to i tak się nie wykona - tak więc nie ma możliwości zmiany działania skryptu.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
A jednak
![]() edit: zauważyłem, że znak \ psuje mi nie tylko wyszukiwarkę, ale też wszystkie inne skrypty. Po wpisaniu \ na końcu adresu wyrzuca błąd Not Found (nie ten zdefinowany przeze mnie). Co moge zrobić żeby skrypt ignorował ten znak w adresie? Ten post edytował Haczyk67 12.07.2009, 10:07:08 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.06.2025 - 02:11 |