![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 575 Pomógł: 299 Dołączył: 26.03.2009 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Witam,
W php siedzę trochę. Od dłuższego czasu chciałem zrobić prostą grę, ale brak dobrych darmowych layoutów. Dzisiaj znalazłem nawet dobry. Na razie zrobiłem proste wyświetlanie newsów (id_news autor tytul data tresc ) Chciałem się zapytać jak najlepiej zaprojektować baze. Np. mam tabelę users i tam wszystkie dane typu (login, haslo, email, poziom itd.) A jeżeli np. chciałbym zrobić wiadomości. Osoba wysyła do kogoś wiadomość, a druga odbiera. Lub gracz posiada duże ilości rzeczy dostępnej w grze. Jak taką bazę zaprojektować by dobrze i przejrzyście wszystko było.. Pozdrawiam, Wiceps ![]() Ten post edytował Wicepsik 8.07.2009, 19:56:04 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
A czytałeś o relacjach? ;]
Osobna tabela użyszkodnicy, osobna wiadomości - połączone przez relacje. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 575 Pomógł: 299 Dołączył: 26.03.2009 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Zrobiłem coś takiego i wychodzi: Kod Array ( [login] => Wiceps [wiadomosc] => hehe ) Tylko nie wszystkie informacje pobieram i nie wiem jak pobrac. Tabela messages id_user_1 id_user_2 wiadomosc id 1 - Do kogo id 2 - Od kogo Tabela users id_user login Chciałbym dodatkowo pobrać login usera który wysłał wiadomość Pozdrawiam, Wiceps ![]() Proszę o pomoc, sam nie daje rady :/ Ten post edytował Wicepsik 8.07.2009, 22:00:26 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Dodaj do tego JOINa?
Struktury tabel nie podałeś. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 13:30 |