![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 17.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam problem z odniesieniem się do zmiennej-nie wiem jak to zrobić, by było poprawnie i działało: class aaa{ var $zmienna; funkcja a1{ funkcja a2{ echo $this->zmienna; //tu nie działa } echo $this->zmienna; //tu działa } } Zależy mi w zagłębieniu funkcji a2 w a1. Normalnie wywoływanie funkcji s2 działa, ale nie potrafię napisać funkcji by w funkcji a2 widział zmienną $zmienna. Wywala błąd: Fatal error: Using $this when not in object context in |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 385 Pomógł: 26 Dołączył: 22.03.2008 Skąd: TM Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Funkcja która będzie wywoływana w innej funkcji może być funkcją prywatną, btw. piszesz w PHP4?
-------------------- Zapraszam na mojego bloga. Dowiedz się jak uzyskać darmowy, zaufany certyfikat albo jak rozpoznawać głos ;)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 17.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Funkcja deklarowana wewnątrz innej staje się globalną. To nie jest JS, że tak fajnie się przekazuje uchwyty/zmienne. [;
Pozostaje Ci albo jakieś wzorzec (singleton/registry/etc), albo przekazywanie uchwytu do klasy jako parametr w funkcji. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 00:36 |