![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 29.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam problem przy użyciu funkcji rmdir w moim skrypcie. Po każdej próbie usunięcia folderu wyskakuje błąd:
"Warning: rmdir(images_items/subtitles/asas): Permission denied in c:\usr\krasnal\www\dig\titles_usun.php on line 78". Nie wiem co mam z tym począć, poszperałem trochę w necie i dowiedziałem się, że problemem może być to, że folder jest niepusty (jest pusty na 100% - 0 bajtów, z resztą z nowo utworzonym ręcznie folderem też jest to samo) albo, że chmod jest źle ustawiony (ustawiłem na 777). Oto kawałek kodu (uproszczonego):
Nazwa folderu do skryptu pobierana jest z url'a ($_GET). Na poprzedniej podstronie najpierw wyświetlana jest zawartość folderu (konkretnie grafika) i dopiero potem jest możliwość usunięcia folderu. Wątpię, żeby to miało jakiś związek z problemem ale są to moje początki w PHP więc kto wie... Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 603 Pomógł: 131 Dołączył: 24.07.2007 Skąd: Górny Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Spróbuj zmienić chmod (np. na 777) katalogu nadrzędnego do tego, który chcesz usunąć.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 29.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A więc tak: w katalogu głównym znajduje się mój plik ze skryptem do usuwania, a w images_titles/subtitles/ znajdują się foldery do usunięcia. Próbowałem ustawić chmody (777) kolejno dla images_titles, subtitles oraz dla folderu, który aktualnie chce usunąć. Nic to nie dało. Próbowałem kolejności odwrotnej albo bez ustawiania chmodow dla folderu images_items i kilku innych kombinacji... niestety nic to nie dało. Potem przerobiłem skrypt na taki, żeby usuwał wybrane foldery z katalogu głównego no i okazało się, że skrypt działa. Wpadłem wtedy na pomysł, żeby przenieść plik ze skryptem do katalogu, z którego chce usuwać foldery, okazało się jednak, że nie działa (dalej jest 'Permission denied'). Dzięki za trop z tymi chmodami do katalogów nadrzędnych lord_t, będę próbował kombinować w tą stronę...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 603 Pomógł: 131 Dołączył: 24.07.2007 Skąd: Górny Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A czy po przeniesieniu tego skryptu do katalogu subtitles, nie stracił on przypadkiem swojego chmoda?
|
|
|
![]()
|
|
Jeśli o to ci chodzi to ustawiłem 0777 dla niego w pliku, w którym wybiera się folder do usunięcia. Tak więc przed każdą próbą usunięcia jakiegokolwiek folderu nadawany jest dla tego pliku chmod 777:
Nie wiem czy dokładnie o to Ci chodziło ale tak czy siak dalej nie rozwiązało to problemu. |
|
|
![]()
|
|
A ten skrypt w którym jest w/w linijka ma chmod 0777?
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 04:16 |