![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 7.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam mały problem i nie bardzo wiem jak się za to wziąć. Potrzebuję dwóch tabel, a nie wiem jak powinno się je stworzyć:
Kluby: KlubID (podstawowy), Nazwa. Mecze: MeczID (podstawowy), Gospodarz (obcy), Gosc (obcy). Chciałbym to potem wyświetlić tak: Mecz ID | Gospodarz - Gosc ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod create table mecz ( mecz_id int( 4 ) not null primary key auto_increment, id_goscie int( 4 ), id_gospodarze int( 4 ) ); select mecz.id, gospodarz.nazwa_druzyny, goscie.nazwa_druzyny from mecz, klub as gospodarz, klub as goscie where gospodarz.id = mecz.id_gospodarze and goscie.id = mecz.id_goscie *pisane z palca. -------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 7.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
CODE <? $dbc = @mysql_connect ('localhost', 'root', '') OR die ('Nie mogłem się połączyć. ' . mysql_error() ); mysql_select_db ('test'); $zap = "SELECT mecze.MeczID, gospodarz.Nazwa, goscie.Nazwa FROM mecze, kluby AS gospodarz, kluby AS goscie WHERE gospodarz.KlubID = mecze.Gospodarz AND goscie.KlubID = mecze.Gosc"; $wynik = mysql_query($zap) or die("Nie można dodac rekordu."); while($row=mysql_fetch_array($wynik)) { echo $row[MeczID]." | ".$row[gospodarz.Nazwa]." - ".$row[goscie.Nazwa]."<br />"; } ?> Zapytanie przerobiłem na własne potrzeby. Jednak $row[gospodarz.Nazwa] i $row[goscie.Nazwa] nie zwraca żadnego wyniku. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
CODE <? $dbc = @mysql_connect ('localhost', 'root', '') OR die ('Nie mogłem się połączyć. ' . mysql_error() ); mysql_select_db ('test'); $zap = "SELECT mecze.MeczID, gospodarz.Nazwa, goscie.Nazwa FROM mecze, kluby AS gospodarz, kluby AS goscie WHERE gospodarz.KlubID = mecze.Gospodarz AND goscie.KlubID = mecze.Gosc"; $wynik = mysql_query($zap) or die("Nie można dodac rekordu."); while($row=mysql_fetch_array($wynik)) { echo $row[MeczID]." | ".$row[gospodarz.Nazwa]." - ".$row[goscie.Nazwa]."<br />"; } ?> Zapytanie przerobiłem na własne potrzeby. Jednak $row[gospodarz.Nazwa] i $row[goscie.Nazwa] nie zwraca żadnego wyniku. Bo nie
tylko
Bez nazwy tabeli, a dla scislosci to nadaj sobie aliasy na te komórki tak żebyś miał gość i gospodarz. -------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
Bo nie
tylko
Bez nazwy tabeli, a dla scislosci to nadaj sobie aliasy na te komórki tak żebyś miał gość i gospodarz. Gdy wpisuję $row['Nazwa'] otrzymuję dwie takie same drużyny. ![]() |
|
|
![]()
|
|
Gdy wpisuję $row['Nazwa'] otrzymuję dwie takie same drużyny. ![]() Dlatego aliasy na kolumny by się przydały.
no i pozniej zobacz sam
-------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
|
|
![]()
|
|
Działa. Dzięki wielkie.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 21.06.2025 - 09:54 |