![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 1 Dołączył: 25.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam pytanie gdzie umieścić kod tworzący formularz, aby trzymać się struktury MVC? Mój przykładowy kod: $GG = new Inputs(); $GG->name = "gg"; $GG->text_right = "Numer Gadu-Gadu"; $GG->width = 100; Veryfication::SetIsError($GG->CheckLenght( 1, 10, "Maksymalna ilosc cyfr to 10 ![]() Veryfication::SetIsError($GG->CheckIsNumber( "Numer Gadu-Gadu, moze zawierac tylko cyfry ![]() Czy ten kod wrzucić do modelu czy kontrolera? Proszę o wskazówkę. |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
Do kontrolera.
Do modelu. Kontroler "buduje" fomularz. Model powinien obsłużyć formularz (walidacja i dalsza obróbka danych), a widok - wyświetlić forma na stronie. Ten post edytował blooregard 6.07.2009, 18:48:48 -------------------- Life's simple... You make choices and don't look back...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 1 Dołączył: 25.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Thx
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 144 Pomógł: 12 Dołączył: 16.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Model powinien obsłużyć formularz (walidacja i dalsza obróbka danych), a widok - wyświetlić forma na stronie. Ja zawsze robię w taki sposób, że kontroler zarządza modelem i widokiem i według mnie (ale to oczywiście mój punkt widzenia MVC) kontroler powinien sprawdzić dane. W praktyce tworzy się klasę np validate, która sprawdza czy dane są poprawne czy nie. Wynik zostanie zwrócony dla kontrolera a ten podejmuje decyzje czy przekazać je modelowi, aby zapisał dane do bazy danych, czy powołać widok który wyświetli informacje o błędnie wypełnionych polach. |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
Cytat Ja zawsze robię w taki sposób, że kontroler zarządza modelem i widokiem i według mnie (ale to oczywiście mój punkt widzenia MVC) kontroler powinien sprawdzić dane. No, w sumie to u mnie jest podobnie, tylko że walidacja danych z formularza nie odbywa się bezpośrednio w samym kontrolerze, jedynie kontroler wywołuje odpowiednią metodę modelu, jako argument przesyłając jej tablicę danych z POST odebranych z formularza. Potem model zwraca albo true i zwalidowane dane, albo false i tablicę z błedami, a kontroler w zależności od tego albo wywołuje metodę modelu zapisującą dane do bazy, albo ponownie buduje formularz uzupełniając go komunikatami błędów otrzymanymi z metody walidującej z modelu i zabawa zaczyna się od nowa ![]() Oczywiście samo wyświetlanie formularza bądź komunikatu o pomyślnym zapisaniu danych odbywa się w widoku - tu też odpowiednie metody wywołuje kontroler w oparciu o rezultaty walidacji formularza. -------------------- Life's simple... You make choices and don't look back...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 02:21 |