![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 76 Pomógł: 0 Dołączył: 8.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
gdy ustalimy elementowi przezroczystość (np. za pomocą opacity:), to wszystkie jego dzieci dziedziczą po nim tą własność, jak w taki razie ustalić osobno przezroczystość dla dzieci?
np. w takim kodzie: chcę aby container był przezroczysty, ale box1 i elementy wewnątrz box1 już nie. nie pomaga zmiana opacity na 1.0, ani też zabawa z z-index. jakieś sugestie? znalazłem tutaj sposób, ale w moim wypadku się nie sprawdza, bo używam jquery do zaokrąglania brzegów diva. Ten post edytował wujek_bogdan 6.07.2009, 17:21:59 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Nie zmieni to nic. Musisz obiekt nieprzezroczysty wyrzucić z przezroczystego, aby nie był jego rodzicem.
Ew. nie ustawiaj przezroczystości, tylko wrzuć na tło półprzezroczysty png. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 76 Pomógł: 0 Dołączył: 8.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czyli pozostaje mi rozmieszczanie elementów za pomocą position:absolute
trochę to komplikuje sprawę, bo wielkość containera musi się dostosować do zawartości. trudno, skoro nie ma rozwiązania, to zostanę chyba przy przezroczystości png btw, a jquery, albo jakiś plugin nie potrafi robić takich rzeczy? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat czyli pozostaje mi rozmieszczanie elementów za pomocą position:absolute Niekoniecznie. Zamiast: Kod opacity:0.2; background-color:#383838; Zmajstruj półprzezroczystego PNG-a, wrzuć go jako tło zamiast tego i problem z głowy, bez JS. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
tak zazwyczaj robię, myślałem że uda się to zrobić samym kodem, ale chyba szkoda zachodu.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 15:03 |