![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 6.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam Wszystkich.
Posiadam stronę, na której umieszczam moje zdjęcia. Chciałbym dodać gadżet w postaci ostatnio dodanego zdjęcia. - fotki znajdują się w katalogu „foto”, - nazwy zdjęć zaczynają się od 001.jpg, 002.jpg, itd… Skrypt miałby otworzyć katalog, wczytać do tablicy wszystkie zdjęcia, a następnie wyświetlić zdjęcie o najwyższym numerze. Widzę to tak:
Niestety, ale nie wiem, jak mam wyświetlić ostatnie zdjęcie, które jest np. 123.jpg… Prośba o pomoc. Przeszukałem już to forum pod tym kątem. Niestety, nic nie znalazłem. Coś mi się udało wyczesać:
Efekt skryptu na stronie: zdjecia z katalogu. Źródło strony wygląda tak: Pozostało mi tylko wyświetlenie tylko ostatniego zdjęcia z katalogu. Ktoś chce mi pomóc? Coś czuję, że tablica będzie potrzebna... Ten post edytował joka2 6.07.2009, 13:46:50 -------------------- Zapraszam do mojej prywatnej galerii zdjęć: www.merde.pl.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zrób np. tak:
Ten post edytował sowiq 6.07.2009, 14:58:33 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 6.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Działa, jak ta lala!
Dziękuję sowiq za pomoc w rozwiązaniu mojego problemu ![]()
Jeśli się mylę, to proszę o podpowiedź, do czego służą niektóre linie kodu. Jeszcze raz dziękuję. Efekt Twojej pracy znajduje się na mojej stronie (link w stopce). Pozdrawiam. -------------------- Zapraszam do mojej prywatnej galerii zdjęć: www.merde.pl.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
Cytat Jeśli się mylę, Mylisz się, i to bardzo. Pozwolę sobie wyręczyć sowiq'a. Nie czaisz podstawowych pojęć: Cytat $max = -1; // ustalamy zmienna max na -1 ale po co nie wiem... Inicjalizujemy ją taką wartością, po to, żeby miała jakąś wartość, z którą można byłoby ją porównać w pierwszym warunku. Cytat $plik = ''; // zerujemy nazwe plik, chyba zerujemy aby nie było śmieci Inicjalizujemy pustym ciągiem. Inicjalizacja zmiennych to nawyk, który warto sobie przyswoić. W przypadku PHP, który jest językiem nie kontrolującym typu zmiennej, nie jest to konieczne (zmienną można zainicjalizować w dowolnym momencie, dowolną wartością, wtedy zmienna będzie miała typ wartości, którą ją zainicjalizowałeś), ale zalecane. Cytat while($nazwa_pliku=readdir($dir)){ // petla sprawdza czy kolejny plik w katalogu jest ostatni Pętla iteruje kolejno przez wszystkie pliki w katalogu - f-cja readdir($katalog) zwraca kolejno nazwy plików w danym katalogu (http://pl2.php.net/readdir). Sprawdzenie, czy jest to ostatni plik w katalogu, byłby bez sensu, bo tu chodzi o odczytanie nazw tych plików, po kolei, wszystkich, żeby potem porównac je z oczekiwaną wartością. Cytat $max = (int)$nazwa_pliku; // nie czaje tej linii, ale widocznie musi byc Ta linia rzutuje (wymusza typ zmiennej) na typ podany w nawiasie - czyli tutaj niejako "wymusza" potraktowanie nazwy pliku (będącej ciągiem znaków) jako liczby. Oczywiście byłoby to bez sensu, gdyby nazwa pliku składała się z innych znaków niz cyfry. Cytat $plik = $nazwa_pliku; // a teraz przypisujemy do zmiennej plik zawartosc katalogu Nie, przypisujemy nazwę kolejnego pliku odczytanego instrukcją readdir() Poczytaj na php.net do czego służą poszczególne funkcje, które zastosował sowiq w tym przykładzie. Wtedy będzie Ci łatwiej zrozumieć jego działanie. Generalnie polecam zaprzyjaźnić się z dokumentacją na php.net. -------------------- Life's simple... You make choices and don't look back...
|
|
|
![]()
|
|
To bardzo miłe @blooregard,
że podałeś mi na tacy opisy kolejnych linii kodu. Dziękuję Ci bardzo. Niestety, ale zaobserwowałem problem, ponieważ w katalogu znajdują się także pliki *.txt, z opisami zdjęć... Oczywiście mogę je (*.txt) przerzucić do innego katalogu, co już testowałem, ale czy jest możliwe ograniczenia wyników tylko do plików graficznych (*.jpg, *.png, *.gif, *.bmp)? PS. Fajne jest to forum ![]() -------------------- Zapraszam do mojej prywatnej galerii zdjęć: www.merde.pl.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 385 Pomógł: 26 Dołączył: 22.03.2008 Skąd: TM Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zamiast readdir możesz użyć funkcji glob, albo do tej dodać warunki..
-------------------- Zapraszam na mojego bloga. Dowiedz się jak uzyskać darmowy, zaufany certyfikat albo jak rozpoznawać głos ;)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 05:11 |