![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 5.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. W pewnym cms mam pliki tpl, i jeden odpowiada na sidebary, w których jest menu itp. Jak w takim pliku tpl użyć kodu php, skoro ma takie rozszerzenie?
To przykładowy fragment kodu tpl:
w form.php jest formularz, a dokładnie jedno pole i button. Jak użyję include w tym kodzie, to nic mi nie wyświetla, tak jakby nie było tej linijki. Dlaczego? Jak w inny sposób wyświetlić kod w innym pliku wywołując go w tpl? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 286 Pomógł: 29 Dołączył: 5.04.2007 Skąd: Rymanów Zdrój/Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a czy ten plik tpl includujesz do pliku php?
-------------------- Tym ludziom zaufałem i dobrze na tym wyszedłem:
kresh Darti piotrekkr Bez nich wiele bym nie zrobił. Dzięki im za to! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 076 Pomógł: 62 Dołączył: 6.03.2005 Skąd: Wroc Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mozliwe że to smarty ?
{include_php file='form.php'} -------------------- The answer is out there, Neo. It's looking for you. And it will find you, if you want it to.
SERVER_SOFTWARE : Apache/2.2.4 (Win32) PHP/5.2.1 MySQL Client API version : 5.0.27 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 286 Pomógł: 29 Dołączył: 5.04.2007 Skąd: Rymanów Zdrój/Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie sądze ;p jesli ktos sie bierze za smarty to juz wie ze je w ogole uzywa, a kolega wyzej chyba nie wie ;p
Ten post edytował bemol 5.07.2009, 18:14:39 -------------------- Tym ludziom zaufałem i dobrze na tym wyszedłem:
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 5.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie mam pojęcia, to CMS Datalife Engine, a w pliku tpl to wywołania czegoś używa się czegoś takiego: {vote}, {info}, {itp}. Chciałbym wywołać swój skrypt php, ale nie mam pojęcia jak.
Tak wyglądają te znaczniki w index.php, ale nie wiem jak dodać tu swój skrypt: Kod $tpl->set ( '{calendar}', $tpl->result['calendar'] ); $tpl->set ( '{archives}', $tpl->result['archive'] ); $tpl->set ( '{tags}', $tpl->result['tags_cloud'] ); $tpl->set ( '{vote}', $tpl->result['vote'] ); $tpl->set ( '{topnews}', $topnews ); $tpl->set ( '{login}', $login_panel ); $tpl->set ( '{info}', "<span id='dle-info'>" . $tpl->result['info'] . "</span>" ); $tpl->set ( '{speedbar}', $tpl->result['speedbar'] ); Jak dodałem swoją linijkę, i zamieniłem np. $zmienna na include to skrypt pojawia mi się na początku strony, bez względu czy wywołam go w pliku tpl :/ Czyli gdy użyję czegoś takiego w index.php to wyświetla mi się na początku strony, a nie w menu: Kod $tpl->set ( '{forma}', include('plik.php') ); Jak poprawnie użyć tego {*} lub wywołać skrypt innym sposobem? Gdy użyłem tego od poprzednika: Kod {include_php file='form.php'} To wyświetlił się w tym miejscu sam tekst, czyli zamiast skryptu to "{include_php file='form.php'}", tak jakby to było zwykłe zdanie, a nie kod. Co robić? Ten post edytował verona 5.07.2009, 18:27:17 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 184 Pomógł: 6 Dołączył: 23.02.2008 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
może ? EDIT: Literówka... Ten post edytował crackcomm 5.07.2009, 19:02:47 -------------------- Sygnaturka comes here.
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 184 Pomógł: 6 Dołączył: 23.02.2008 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
i w pliku tpl wpisz to {forma}... Ten post edytował crackcomm 5.07.2009, 18:54:49 -------------------- Sygnaturka comes here.
|
|
|
![]()
|
|
i w pliku tpl wpisz to {forma}... Niestety ten kod kompletnie nie działa :/ nie wiem co w środku robi "?>" Edit: Zrobiłem z tego coś takiego: Kod $tpl->set ( '{forma}', file_get_contents('form.php')); Nie wiem dlaczego ale zamiast pustego pola i przycisku, wyświetliło mi dwa pola i pod spodem kod z php :/ Dlaczego go nie wykonuje tylko wyświetla zawartość? Ten post edytował verona 5.07.2009, 18:59:03 |
|
|
![]()
|
|
aaaa bo w pliku form.php masz kod php myślałem, że tylko html ;p
-------------------- Sygnaturka comes here.
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
bo ta funkcja + ten system szablonów pokazuje kod pliku.
musisz gdzies znalezc dokumentacje tego i poczytac. ale czemu formularz chcesz inkludować? napisz w tym pliku tpl na sztywno formularz, a jesli chcesz przekazac cos do tego formularza to zrob:
i spróbuj w pliku tpl napisac {cos_tam} a powinno przekazac. nie wiem jakiego systemu szablonów uzywa ten CMS, ale na pewno nie Smarty. -------------------- Tym ludziom zaufałem i dobrze na tym wyszedłem:
|
|
![]()
|
|
Więc może opisze to dokładniej. Formularz przerabia link (downloader wrzuty), i po naciśnięciu buttona ma się otworzyć ta strona (najlepiej same pobieranie, bez nowej karty).
Więc skoro zrobię w tpl na sztywno formularz, i gdy wcisnę button to jak on ma wysłać zmienną do php, aby skrypt wykonał przekształcanie linku bez samego otwierania php, i jak wszystko zrobi to włączy tą stronę z przerobionego linku? Czyli button ma otworzyć stronę, ale link uzyskać dzięki przefiltrowaniu przez plik php. Jak takie coś zrobić? Jest to możliwe, aby przez cały czas była włączona główna strona, i pobieranie włączało się samoczynnie? Strona główna z formularzem (tpl) ----> wysyłanie zmiennej do plik.php -----> otwieranie przerobionego linku Edit: Udało się. Formularz napisany na sztywno w tpl i wysyłanie zmiennej do php. Proste ![]() Ten post edytował verona 5.07.2009, 20:35:04 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.06.2025 - 13:01 |