![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 5.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
To mój pierwszy temat co nie oznacza, że nie szukałem odpowiedzi na mój problem. Mam serwer na ovh. w index.php odnośniki do poszczególnych podstron wywołuję:
...itd kazda podstrona czyli glowna.php, 1strona.php jest w głównym katalogu www wraz z index. Po kliknięciu np. na 1strona otrzymuje taki URL: .com/index.php?show=2 Chciałbym po prostu mieć adres: .com/1strona/ Serwer mam na ovh. Ponoć działa mod rewrite. Są z nim problemy lecz chciałbym abyście pomogli mi na tym konkretnym przykładzie wypełnić poprawnie plik .HTACCESS Jeśli ktoś ma pomysł na zmiane w php wydaje mi się, że będzie jeszcze lepiej. Proszę o pomoc. Ten post edytował pzebzda 5.07.2009, 17:32:40 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 108 Pomógł: 3 Dołączył: 26.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 5.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki kolego za linki. Dowiedziałem się, że mod_rewrite na ovh wogole nie istnieje :/
Ma ktoś pomysł aby bez tego modu utworzyć ładniejsze url'y? Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 184 Pomógł: 6 Dołączył: 23.02.2008 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najlepiej zmień hosting.
-------------------- Sygnaturka comes here.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 108 Pomógł: 3 Dołączył: 26.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
twórz foldery a w nich plik index np folder1/index.php folder2/index.php
i wtedy adresy będziesz miał np domena.pl/folder1, domena.pl/folder2 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 444 Pomógł: 79 Dołączył: 26.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
albo lepiej linkuj w ten sposob
/?adres/pierwszy /?adres/drugi /?inny/adres istotny jest znak zapytania po slashu - dzieki niemu reszta jest traktowana jako parametr a request laduje w domyslnym pliku (pewnie index.php) w tym pliku wystarczy pociac $_SERVER['REQUEST_URI'] na kawalki wedlug zasad ktore sobie przyjmniesz -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 1 Dołączył: 12.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tutaj masz odpowiedź w pierwszych dwuch wynikach: Tutaj znajdziesz odpowiedź
![]() Mam nadzieję, że pomogłem:) |
|
|
![]()
|
|
twórz foldery a w nich plik index np folder1/index.php folder2/index.php i wtedy adresy będziesz miał np domena.pl/folder1, domena.pl/folder2 To bedzie mnie kosztowało sporo roboty lecz zaraz wytestuje. bikebog - abonament byłem juz ![]() Dowiedziałem sie pewnej idtotnej rzeczy, myliłem się: http://pomoc.ovh.com/HtaccessModRewrite Tylko jak to zastosowac analogicznie do mojego przypadku? poświęci ktoś chwilke? W katalogu gdzie ma byc umieszczona strona w "www" jest index.php i .htaccess Wczoraj wpisałem: Kod RewriteEngine On RewriteRule ^/index.php?show=1$ /glowna [R=301,L] Niestety bez rezultatu. |
|
|
![]()
|
|
U mnie mam coś takiego:
Kod DirectoryIndex index.html index.php RewriteEngine On RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d RewriteEngine On RewriteRule ^(.*)$ index.php?page=$1 [QSA] a kod php wygląda tak podobnie jak u Ciebie
i wtedy zamiasta adresu domena.pl/?page=glowna mam domena.pl/glowna |
|
|
![]()
|
|
A kod linka do pod-strony jak wygląda u Ciebie?
podstrony masz na równi z index.php? ja tak mam. I niestety dalej jest .com/index.php?page=1 Ten post edytował pzebzda 6.07.2009, 13:07:01 |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
u mnie link wygląda tak
wtedy adres doniej jest taki domena.pl/index.php?page=glowna albo po skróceniu domena.pl/glowna Otrzymałem ten efetk ![]() po skróceniu właśnie właśnie... Twoj .htaccess modyfikowalem i nic. Wygląda na to, że nie mod rewrite nie działa na serwerach ovh tak jak powinien. Znalazłem coś takiego: Cytuję: Dzięki mod_rewrite masz możliwość przepisywania adresów i tworzenia przyjaznych linków. w pliku .htaccess: Kod RewriteEngine On RewriteCond %{REQUEST_URI} !testing.php RewriteRule (.*) testing.php?var=$1 Reguły te uruchamiają skrypt testing.php ze zmienną GET zawierającą wpisane przez użytkownika URI w php: Kod <? print("testing server<br/>\n"); print("var: $var\n"); ?> Jak mam to rozumieć? http://pomoc.ovh.com/HtaccessModRewrite |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 2 Dołączył: 8.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
ja używam .htaccessa, tam mam wpis: Kod RewriteEngine On RewriteBase / RewriteCond $1 !^(index\.php|rozne|katalogi) RewriteRule ^(.*)$ index.php/$1 [L] Później sczytuje z tablicy $_SERVER['ORIG_PATH_INFO'] jeśli zmienna jest pusta to wczytuje domyślną stronę, jeśli to odpowiedni template -------------------- Pozdrawiam
Paweł Paciorek | Creative - tworzenie stron www |
|
|
![]()
|
|
Ostatecznie www przerobiłem jest juz ciut lepiej:
.com/index.php?page=glowna Czyli tak jak u Ciebie Tadek92, niestety u mnie to nie działa: Kod DirectoryIndex index.html index.php RewriteEngine On RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d RewriteEngine On RewriteRule ^(.*)$ index.php?page=$1 [QSA] Na ovh jest coś nie tak. Powyżej napisałem co podają swojej stronie. Czy ktoś może poświecic chwile i opisać mi jak zastosować to u siebie? (na luzie ![]() Pozdrawiam. Ten post edytował pzebzda 9.07.2009, 20:09:32 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 10:18 |