![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 2.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z zmiennej $_SERVER['HTTP_USER_AGENT'] możemy wydusić nazwę przeglądarki i system, którego używa osoba wchodząca na stronę.
Jeśli chodzi o Windowsa to mam opisane od 95 do 7 ale jeśli chodzi o Linuksa czy Maca to jest problem.Np. dla mnie zmienna wynosi Kod Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; pl; rv:1.9.1) Gecko/20090624 Firefox/3.5 Widać, że jest to Linux, ale jaki to gdybym nie wiedział co instalowałem to bym z pół godziny zgadywał a nie o to tu chodzi! Jak się z tego odczytuje dystrybucję Linuksa czy Maca? Czy jest jakiś alternatywny sposób? Ten post edytował Freev 5.07.2009, 17:29:27 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 233 Pomógł: 50 Dołączył: 28.10.2006 Skąd: Radom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To zależy od konkretnego distro/przeglądarki. Na przykład Ubuntu wysyła swoją nazwę w User-agencie, z pozostałymi może być inaczej(trzeba by to sprawdzić w jakichś większych logach).
Ten post edytował kipero 5.07.2009, 18:10:19 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 195 Pomógł: 18 Dołączył: 7.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dokładnie, niektóre dystrybuje się chwalą(np. OpenSuse), a inne nie (np. Debian).
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 2.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
... Na przykład Ubuntu wysyła swoją nazwę w User-agencie ... Wysyłał, nowsze wersje już nie wysyłają (no chyba, że to U w kodzie co podałem ma znaczyć Ubuntu), wiem bo sam mam! A w ogóle jest gdzieś jakaś lista Linuksów, które wysyłają swoją nazwę? Zapytam na jakimś forum o Linuksie. |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
Cytat A w ogóle jest gdzieś jakaś lista Linuksów, które wysyłają swoją nazwę? Rozumiem, że chcesz sobie identyfikować jedynie te najpopularniesze dystrybucje? (Ubuntu, Debian, Fedora, Mandriva, SuSE, Gentoo, RedHat, Mint, CentOS, Slackware) Bo zdajesz sobie sprawę z faktu, że Windy jest kilkanaście rodzajów, a dystrybucji Linuksa (wg. serwisu distrowatch.com, zajmującej się badaniem popularności poszczególnych dystrybucji) jest w tej chwili 309 (tych sklasyfikowanych na distrowatch.com) ? Ten post edytował blooregard 5.07.2009, 22:56:43 -------------------- Life's simple... You make choices and don't look back...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 06:04 |