![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 201 Pomógł: 0 Dołączył: 6.01.2009 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Mam pytanie, mam katalog firm, w którym nazwy kategorii są np: budownictwo lądowe/urządzenia. I jak radzicie żeby dochodzić to tej kategorii w urlu? tzn raczej nie może być mojastrona.pl/budownictwolądowe/urządzenia tylko mojastrona.pl/budownictwoladowe/urzedzenia. I jak to zrobić, jak zapytać bazę danych o id kategorii? czyli jak poprosic baze mysql zeby nie brala polskich znakow pod uwage?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 286 Pomógł: 29 Dołączył: 5.04.2007 Skąd: Rymanów Zdrój/Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
napisać sobie funkcję, która będzie je ucinać?
w google znajdziesz również mnóstwo gotowych tego typu skryptów -------------------- Tym ludziom zaufałem i dobrze na tym wyszedłem:
kresh Darti piotrekkr Bez nich wiele bym nie zrobił. Dzięki im za to! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 201 Pomógł: 0 Dołączył: 6.01.2009 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
ale co mi da że utnę polskie znaki jak zapytam się mysqla o kategorię bez polskich znaków i nie będzie się zgadzało np lądowe z ladowe?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 286 Pomógł: 29 Dołączył: 5.04.2007 Skąd: Rymanów Zdrój/Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie w tę stronę.
do mysql wysyłasz normalnie, ale przy wyświetlaniu sobie je ucinasz... -------------------- Tym ludziom zaufałem i dobrze na tym wyszedłem:
kresh Darti piotrekkr Bez nich wiele bym nie zrobił. Dzięki im za to! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 29.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam pytanie, mam katalog firm, w którym nazwy kategorii są np: budownictwo lądowe/urządzenia. I jak radzicie żeby dochodzić to tej kategorii w urlu? tzn raczej nie może być mojastrona.pl/budownictwolądowe/urządzenia tylko mojastrona.pl/budownictwoladowe/urzedzenia. I jak to zrobić, jak zapytać bazę danych o id kategorii? czyli jak poprosic baze mysql zeby nie brala polskich znakow pod uwage? Jesli koniecznie chcesz miec nazawy tych kategorii w urlu to pozbadz sie polskich znakow str_replace" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual mozesz zrobic po ID ale JAK to juz zalezy od struktury Twojej bazy. Tam gdzie pobierasz nazwy kategorii pobierasz tez id i pozniej po ID identyfikujesz z odpowiednia kategoria. np
Ten post edytował legalizetrawka 5.07.2009, 11:19:46 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 8.07.2025 - 09:46 |