![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 201 Pomógł: 0 Dołączył: 6.01.2009 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Niedawno importowałem bazę danych, w phpmyadminie było dobrze, a na stronie pojawiały się krzaczki. Znalazłem jednak rozwiązanie: wstawienie mysql_query("SET NAMES LATIN2"); mimo, że kodowanie na stronie jest iso 8859. I teraz moje pytanie, czy jest jakieś rozwiązanie żeby nie wstawiać tego SET NAMES LATIN 2?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
Cytat czy jest jakieś rozwiązanie żeby nie wstawiać tego SET NAMES LATIN 2? A co jest złego we wstawieniu jednej dodatkowej linijki kodu? -------------------- Life's simple... You make choices and don't look back...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 201 Pomógł: 0 Dołączył: 6.01.2009 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Po prostu szukam innego rozwiązania, bo później klin może być jak będę bazę przenosić.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 286 Pomógł: 29 Dołączył: 5.04.2007 Skąd: Rymanów Zdrój/Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
użyj wbudowanej biblioteki PDO.
tam przy łączeniu z bazą możesz wysłać dodatkowe zapytanie ("na starcie"). Przykładowo:
-------------------- Tym ludziom zaufałem i dobrze na tym wyszedłem:
kresh Darti piotrekkr Bez nich wiele bym nie zrobił. Dzięki im za to! |
|
|
![]()
|
|
no tak, ale już lepszym rozwiązaniem jest SET NAMES LATIN2 na wstępie do mysql_query. A ja pytam czy istnieje jakieś rozwiązanie w bazie danych (phpmyadminie) żeby już w skrypcie nie trzebabyło tego robić?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 286 Pomógł: 29 Dołączył: 5.04.2007 Skąd: Rymanów Zdrój/Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak musisz założyć własny serwer mysql i ustawić w nim jako domyślne latin2.
możesz też poprosić administratora hostingu o zmiane domyślnych wartości ![]() PS. nie sądze, że jest lepszym... Ten post edytował bemol 5.07.2009, 11:13:11 -------------------- Tym ludziom zaufałem i dobrze na tym wyszedłem:
kresh Darti piotrekkr Bez nich wiele bym nie zrobił. Dzięki im za to! |
|
|
![]()
|
|
w phpmyadmin nie da się tego zrobić jakoś?
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 21.06.2025 - 15:54 |