![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 555 Pomógł: 84 Dołączył: 20.02.2008 Skąd: Małopolska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
temat widzę, że już dosyć oklepany, lecz używając opcji szukaj na forum nie znalazłem żadnej konkretnej odpowiedzi. Mam w swojej bazie 2 tabele: guilds_forums_headtitles: Kod id | guild_id | name | descp guilds_forums_topics: Kod id | headtitle_id | owner | name | send_time | send_date Pobieram rekordy z guilds_forums_headtitles w następujący sposób:
I teraz chciałbym, żeby rozbudować to zapytanie tak, by dla każdego rekordu, zliczało ilość "topiców" w guilds_forums_topics, gdzie guilds_forums_topics.headtitle_id=guilds_forums_headtitles.id Próbowałem coś takiego zrobić za pomocą COUNT() lecz nie jestem asem w pisaniu zapytań do baz MySQL i średnio mi wyszło. Prosiłbym o pomoc, porady, jakieś linki do stron gdzie jest opisane jak takie coś zrobić etc. :-) -------------------- Wieloprocesowość i wielowątkowość w PHP, poznaj Kraken PHP!
Serwer HTTP i WebSocket w PHP | Promise/A+ Strona Domowa | Elradia MMORPG FireFox: make the web better. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 1 Dołączył: 21.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Left join, count i group by
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 555 Pomógł: 84 Dołączył: 20.02.2008 Skąd: Małopolska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Left join, count i group by ![]() Tak, ale wtedy gdy nie będzie żadnych topic'ów w danym headtitle to ten headtitle w ogóle nie zostanie pobrany. -------------------- Wieloprocesowość i wielowątkowość w PHP, poznaj Kraken PHP!
Serwer HTTP i WebSocket w PHP | Promise/A+ Strona Domowa | Elradia MMORPG FireFox: make the web better. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 1 Dołączył: 21.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z tego co wiem powinien pobierać, jak nie działa, to pokaż jak to wrzuciłeś.
|
|
|
![]()
|
|
Jak dobrze pamiętam tak to było:
EDIT: Udało mi się to zrobić wreszcie ;-) Teraz prosiłbym o opinię czy takie zapytanie jest w miarę wydajne:
Ten post edytował Skie 5.07.2009, 01:02:21 -------------------- Wieloprocesowość i wielowątkowość w PHP, poznaj Kraken PHP!
|
|
![]()
|
|
W tym pierwszym zabrakło LEFT JOINA. ![]() |
|
|
![]()
|
|
Z tego co ja czytałem to mój zapis to po prostu alternatywa dla JOIN'a, wolę taki zapis bo jest dla mnie bardziej zrozumiały ^^
-------------------- Wieloprocesowość i wielowątkowość w PHP, poznaj Kraken PHP!
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 5.07.2025 - 14:03 |