Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Własny MMORPG
Papols

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam wszystkich!

Jestem nowy na forum, także chciałem się przedstawić i przy okazji zadać kilka pytań. Odkąd pamiętam zawsze interesowałem się tematyką związaną z powstawaniem stron internetowych. Gdy miałem 10 lat, zakupiłem pierwszą książkę o pt. "Moja pierwsza strona WWW" i od tego zaczęła się moja "zabawa" z tworzeniem stron. Następnie zabrałem się za poważniejsze książki o HTML'u. Obecnie staram się poznać PHP, który jest o wiele trudniejszy od HTML'a i wymaga trochę myślenia, ale daje mi wiele możliwości smile.gif Jestem w posiadaniu trzech książek, które zaczynam czytać: "PHP i MySQL - Tworzenie stron WWW Vademecum profesjonalisty, PHP i MySQL Kevina Yank'a oraz PHP - Programowanie Gier. Zwracam się do was z pytaniem gdyż mam wiele ciekawych pomysłów i chciałbym je zrealizować

Ile trwa nauka PHP do stopnia, w którym jesteśmy w stanie stworzyć grę w stylu Ogame, The Crims ?

Pozdrawiam
Papols

Ten post edytował erix 7.07.2009, 21:13:19
Powód edycji: [erix] zmieniłem tytuł
Go to the top of the page
+Quote Post
2 Stron V   1 2 >  
Start new topic
Odpowiedzi (1 - 19)
nmts

-----

Z nudów się wypowiem. Nikt Ci nie powie ile trwa nauka, bo jeden się uczy szybciej, a drugi wolniej, jeden więcej czasu poświęca nauce, a drugi mniej, także nikt Ci nie powie, że jeśli będziesz się uczył przez 2 miesiące to zrobisz grę. Zrobienie gry nie różni się zbytnio od zrobienia jakiejkolwiek innej aplikacji, wystarczy znać podstawy i umieć je wykorzystać aby zrobić grę z tym, że jakość kodu może nie być satysfakcjonująca znając tylko podstawy. Zamiast pytać zabierz się do roboty to się dowiesz. Chociaż z drugiej strony.. odkryłem wzór na długość trwania nauki!

x*z=y
x - średni czas czytania jednej strony w minutach
z - ilość stron
y - średni czas w minutach potrzebny na przeczytanie książki

Nie uwzględniłem czasu potrzebnego na praktykę - możesz spotęgować y^2 i vuala. smile.gif

--------------------
Free Web Tools - narzędzia dla programistów, webdeveloperów i specjalistów seo...
+Quote Post
Moli

-----

Myślę że do roku 3015 napiszesz własną grę smile.gif Tyle trwa nauka smile.gif A na serio, tak jak napisał @mnts, każdy inaczej przyswaja wiedzę, zależy też ile czasu poświęcisz na naukę itp.
Cytat
Zwracam się do was z pytaniem gdyż mam wiele ciekawych pomysłów i chciałbym je zrealizować

To je realizuj, przy pisaniu strony nauczysz się dużo więcej niż z powtarzaniu przykładów z kursów czy książek smile.gif
+Quote Post
Kildyt

-----

Kurcze, książki i książki. Ja HTML-a uczyłem się obserwując edycję we frontpage'u. tongue.gif

--------------------
+Quote Post
erix

Grupa: Moderatorzy

Cytat
Ile trwa nauka PHP do stopnia, w którym jesteśmy w stanie stworzyć grę w stylu Ogame, The Crims ?

Zależy, jak regularnie kodzisz, jakie masz predyspozycje. Ale myślę, że po nawet pół roku dałbyś radę.

PS. popraw tytuł wątku, bo jest beznadziejny...

--------------------

ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW!
+Quote Post
Papols

-----

Czyli sporo nauki przede mną graduated.gif

Jestem ciekawy czy ludzie na tym forum to w większości freelancerzy tworzący własne portale czy programiści zatrudnieni w firmach rolleyes.gif

P.S.
Jak można zmienić tytuł wątku ?
+Quote Post
skowron-line

-----

Cytat(Papols @ 7.07.2009, 14:29:51 ) *
Czyli sporo nauki przede mną graduated.gif

Jestem ciekawy czy ludzie na tym forum to w większości freelancerzy tworzący własne portale czy programiści zatrudnieni w firmach rolleyes.gif
P.S.
Jak można zmienić tytuł wątku ?

Kliknij na edycję 1 posta i tam będziesz miał możliwość edycji tytułu posta.

A ja pracuje w firmie smile.gif i rozwijam wewnętrzną aplikację.

--------------------
I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy.

QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam
http://www.phpbench.com/
+Quote Post
Pawel_W

-----

ja zajmuje sie php od 5 lat (obecnie mam 15), nie czytalem zadnych ksiazek, tutoriali, po prostu jezeli cos bylo mi potrzebne to korzystalem z manuala

gre w stylu ogame udalo mi sie napisac juz 3 lata temu (ogolnie - to bylo ogame, tylko nieco podrasowane, dla kazdego gracza zmienna pogoda na planecie co 10 minut, od tego uzaleznione wydobycie na planecie itp., tankowanie floty, oraz wiele innych bajerow ^^), nad programowaniem siedzialem dzien w dzien przez wakacje, dlatego dosyc szybko sie go nauczylem ;o wszystko zalezy jak bardzo cie to wciagnie ;]
+Quote Post
Fishu

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Moim zdaniem bez sensu jest kupowanie książki programowanie gier (ale już ją masz, to trudno ;p). Wpisz sobie w google: Vallheru, Gamers Fusion, vPet itd. i zobacz jak działają takie silniki gier. Jak chcesz zrobić taką statyczną grę a'la gf, to wystarczy znać podstawy php oraz mysql.
P.S. Pawel_W, od którego życia zacząłeś przygodę w webmasterstem ? Jeżeli nie zaczynałeś z php od razu to sądzę, że tak od 8-9 tongue.gif

Ten post edytował Fishu 7.07.2009, 19:32:27

--------------------
"Źle czynisz, jeśli chwalisz, gorzej, jeśli ganisz rzecz, której dobrze nie znasz." - Leonardo Da Vinci

30.01.2009 - Mój 100 post.
+Quote Post
Papols

-----

Niestety, ale nie mam możliwości edycji pierwszego posta sciana.gif

Dziękuje wszystkim za pomoc cool.gif

Może aby kontynuować temat opisujcie jak wyglądała wasza nauka PHP ?

Ten post edytował Papols 7.07.2009, 17:55:19
+Quote Post
Spawnm

Grupa: Moderatorzy

Nie przesadzasz czasem z rozdawaniem pomógł !?!

Moja nauka php zaczęła się od nauki htmla i kupienia książki php5 i mysql szybki start wyd.2 smile.gif
+Quote Post
Moli

-----

Cytat
ja zajmuje sie php od 5 lat (obecnie mam 15) ... gre w stylu ogame udalo mi sie napisac juz 3 lata temu

12 letni geniusz biggrin.gif

Odpowiadając na Twoje pytanie, większość osób tutaj pracuje na etacie jako programista (nie tylko php), sporo osób pracuje na etacie i dorabia zleceniami smile.gif
+Quote Post
melkorm

-----

Ja jako programista: (fajny temat by był haha), początki były ciężkie po gastronomiku (sick!) brat (niektórym znany jak FanFataL odchodząc z firmy mnie `polecił` na swoje miejsce gdzie moja znajomość php była hm podstawowa (?), po czym szybkosć nauki dochodziła do prędkości swiatła :]

Obecnie pracuje na pełny etat, jestem bardzo zadowolony z tego co robie i jak, obecnie zacząłem stawiać rzeczy na Zendzie, przyjemny FW.

Jak widzisz każdy zaczynał inaczej, czy to że Ty bćdziesz czytał książki czy manual, czy odrazu przypadkiem zaczniesz pracowac w tej branży nie zmienia faktu że musisz pisać kod,kod,kod i jeszcze raz KOD bez tego nic nie ruszysz.

--------------------
+Quote Post
Papols

-----

Melkorm widzę też z Bydgoszczy rolleyes.gif Przede mną jeszcze trochę nauki w pobliskim elektroniku sadsmiley02.gif

A co do "pomógł" to nie wolno rozdawać go tylu osobom ?
+Quote Post
skowron-line

-----

Możesz rozdawać komu chcesz no ale bez przesady.

--------------------
I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy.

QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam
http://www.phpbench.com/
+Quote Post
Fishu

X----

No to ja zacząłem od html, xml i css. Zacząłem się tym interesować, bo mój kolega robił strony na zamówienie, i też chciałem sobie dorobić (mały i głupi), w ciągu 1-2 dni przeistoczyło to się w nałóg i zostało, ostatnio mam 'przerwę' i odpoczywam troszkę od myślenia smile.gif

--------------------
"Źle czynisz, jeśli chwalisz, gorzej, jeśli ganisz rzecz, której dobrze nie znasz." - Leonardo Da Vinci

+Quote Post
kajzur

-----

Ja moją znajomość z PHP zacząłem od rozmowy z kuzynem - teraz jest on pracownikiem dobrej firmy, i chodź nie programuje już w PHP, to i tak bardzo dobrze zarabia, i wtedy właśnie on pokazał mi manual i echo winksmiley.jpg Później już poszło jakoś, miałem problem z programowaniem obiektowym, ale jakoś się udało, teraz 'rozpracowywuje' framework'i. winksmiley.jpg

--------------------
Zapraszam na mojego bloga. Dowiedz się jak uzyskać darmowy, zaufany certyfikat albo jak rozpoznawać głos ;)
+Quote Post
Fishu

X----

echo - funkcję czy ogólnie php ? biggrin.gif

Ten post edytował Fishu 7.07.2009, 20:09:34

--------------------

+Quote Post
LBO

-----

Ja moją znajomość PHP zacząłem od...... Flasha smile.gif To było jeszcze za czasów playera 5-6 smile.gif Weszła obiektówka do ActionScriptu, zwiększyły się Jego możliwości (dokładniej mówię teraz o XMLSocket) i w ramach nauki koniecznie trzeba było zrobić czat (coś jak dzisiaj własny Blog/CMS/Framework w PHP). Taki prosty client-server-client.

A że serwerów nie było dedykowanych - tak jak dzisiaj - należało, więc napisać autorski. Padło na PHP... Dziś po flashu zostało tylko wspomnienie, ale nie narzekam. To była dobra zamiana.

Pamiętaj, najważniejsza jest pasja. Jeżeli nie zakochasz się w tym co robisz, to nie licz na szybkie postępy. Jeżeli jakieś będą to nikłe i wymuszone - niewarte wysiłku jakie w nie włożyłeś, ani braku satysfakcji.
+Quote Post
#luq

-----

Cytat
Zrobienie gry nie różni się zbytnio od zrobienia jakiejkolwiek innej aplikacji

Moim zdaniem różni się i to bardzo.
Większość stronek to zwykłe klepanie kodu, no bo co nieprzeciętnego chce mieć firma na swojej stronce? Co do aplikacji, nawet RIA, to oczywiście do nich umiejętności trzeba mieć większe, ale wydaje mi się, że są raczej prostsze do napisania niż gry via www. Poziom skomplikowania gry jest ogromny i ihmo nie można powiedzieć tak jak w zacytowanym fragmencie.

--------------------
Moja gra - scraby.io
+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 22.08.2025 - 03:56