Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Wykrywalana pamiec RAM
marcio

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Witam ostatnio kupilem sobie netbooka jednak postanowilem odlozyc kase tez na nowego kompa tzn wymiec plyte glowna,karte graficzna, procek i RAM no i mam problem kiedys czytalem ze XP max Ram ile potrafi wykryc to 2 albo 3gb jest to prawda?

Jesli tak to nie warto inwestowac w 4gb ramu ddr3??

Bo wiem ze w viscie wykrywa ale nie podoba mi sie Vista dlatego pytam chyba ze z latka sp3 cos sie zmienilo albo moze ja zle kiedys przeczytalem.

--------------------
Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
http://code.google.com/p/form-builider/
Moj blog
Go to the top of the page
+Quote Post
2 Stron V   1 2 >  
Start new topic
Odpowiedzi (1 - 19)
Crozin

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Tak to prawda, 32 bitowy bodajże 3,2 GB i na tym koniec.

btw: http://www.google.pl/search?hl=pl&q=wi...+Google&lr=

Ten post edytował Crozin 4.07.2009, 14:06:11
+Quote Post
marcio

X----

Aha tak jak myslalem albo kupie 3gb ramu albo 2 normalnie a jak nie to zainstaluje 64-bitowego xp'eka

--------------------
Moj blog
+Quote Post
pyro

-----

Ja właśnie kupiłem laptopa 4GB ramu i windows nie wykrywa 4gb (wykrywa 3gb), ale generalnie nie jest ono tak potrzebne jeszcze jak się ustawi wysoką pamięć wirtualną.

--------------------
ET LINGUA EIUS LOQUETUR IUDICIUM
+Quote Post
marcio

X----

No to dzieki i tak 2gb ddr3 na szynie 1666 albo 1300mhz styka tongue.gif

--------------------
Moj blog
+Quote Post
.radex

-----

Cytat(marcio @ 4.07.2009, 15:09:10 ) *
Aha tak jak myslalem albo kupie 3gb ramu albo 2 normalnie a jak nie to zainstaluje 64-bitowego xp'eka

Z tego co słyszałem 64-bitowy XP nie chodzi najlepiej (mała stabilność etc)

Po za tym żaden 32-bitowy system nie obsłuży więcej niż 4GB (bo tylko tyle da się zaadresować w 32 bitach)

--------------------
blog | Tadam — minutnik do Pomodoro na Maka :)
+Quote Post
marcio

X----

Wiem wiem znam troche architekturke x86 i ogolnie rejestry wiem o co biega tylko chcialem sie upewnic

--------------------
Moj blog
+Quote Post
erix

Grupa: Moderatorzy

Cytat
ale generalnie nie jest ono tak potrzebne jeszcze jak się ustawi wysoką pamięć wirtualną.

Ta, i czekać aż się będą rysowały okienka z HDD, dobry jesteś... ;/

A czemu by nie Windows 7?

--------------------

ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW!
+Quote Post
pyro

-----

Cytat(erix)
Ta, i czekać aż się będą rysowały okienka z HDD, dobry jesteś... ;/

Nawet jak żywotność HDD się skróci o tę małą ilość to i tak ona jest bardzo długa i z pewnością starczy nawet do kupna nowego kompa. A czy dobry? Hmmm... czasem bywam zły aaevil.gif

Ten post edytował pyro 4.07.2009, 21:44:58

--------------------
+Quote Post
kwiateusz

Admin Techniczny

Grupa: Administratorzy

teoretycznie właczajc pae i wylaczajac pamiec wirtualna da sie ze wykryje 4gb ale rzadko sie zdaza

ja goraco polecam 7ke, świetny windows i darmowy do marca winksmiley.jpg x64 bez problemu 6gb wykrywa
+Quote Post
erix

Cytat
Nawet jak żywotność HDD się skróci o tę małą ilość to i tak ona jest bardzo długa i z pewnością starczy nawet do kupna nowego kompa.

Nie mam na myśli żywotności. Chociaż widziałem na Sieci różne FUD-y, jak np. częsta defragmentacja skraca żywotność HDD. tongue.gif

Mam na myśli wydajność działania całego systemu. Nie po to inwestowałem w RAM, żeby mi wpychał aplikacje na swapa. tongue.gif

--------------------

ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW!
+Quote Post
pyro

-----

Cytat(erix @ 4.07.2009, 19:24:49 ) *
Nie mam na myśli żywotności. Chociaż widziałem na Sieci różne FUD-y, jak np. częsta defragmentacja skraca żywotność HDD. tongue.gif

Mam na myśli wydajność działania całego systemu. Nie po to inwestowałem w RAM, żeby mi wpychał aplikacje na swapa. tongue.gif

erix, większa pamięć wirtualna może co najwyżej przyśpieszyć działanie systemu. Chyba się nie rozumiemy. Chyba, że masz bardzo mało miejsca na HDD.

--------------------
+Quote Post
l0ud

-----

System 32-bitowy nie zaadresuje tych pełnych 4GB z racji swojej natury (model pamięci choć ograniczony do 4GB nie obejmuje tylko ramu). Istnieje Windows xp x64 (ba, sam z niego korzystam winksmiley.jpg) i wcale ma problemów z wydajnością stablinością. Są problemy z ilością i jakością sterowników. Oczywiście nie ma też wersji polskiej tego systemu a kupno legala jest naprawdę trudne tongue.gif Nie jest to system zły, ale dla przeciętnego użytkownika na chwilę obecną dużo lepszy byłby Vista (7) w wersji x64. Instalowanie ich 32bitowych wersji imho mija się już z celem tongue.gif - no chyba że mamy stary procesor.

Ten post edytował l0ud 5.07.2009, 19:08:57

--------------------
XMPP: l0ud@chrome.pl
+Quote Post
pyro

-----

Cytat(l0ud @ 4.07.2009, 20:56:03 ) *
System 32-bitowy nie zaadresuje tych pełnych 4GB z racji swojej natury (model pamięci choć ograniczony do 4GB nie obejmuje tylko ramu). Istnieje Windows xp x64 (ba, sam z niego korzystam winksmiley.jpg ) i wcale ma problemów z wydajnością. Są problemy z ilością i jakością sterowników. Oczywiście nie ma też wersji polskiej tego systemu a kupno legala jest naprawdę trudne tongue.gif Nie jest to system zły, ale dla przeciętnego użytkownika na chwilę obecną dużo lepszy byłby Vista (7) w wersji x64. Instalowanie ich 32bitowych wersji imho mija się już z celem tongue.gif - no chyba że mamy stary procesor.

l0ud, ale Vista 32-bitowa widzi 4 GB RAM-u! Link: http://xp.net.pl/vista/vista_wersje.html (sam miałem oryginalną Viste, tylko jest do d*** więc przerzuciłem się na MalcolmX'a, ale 4 GB widział).

Przypomniało mi się, że kiedyś w newsach także czytałem, że jest opracowywana łatka dla jądra propo alokacji 4 GB RAM-u dla Windows XP 32-bit, ale słuch o tym zaginął?

--------------------
+Quote Post
zegarek84

-----

Cytat(marcio @ 4.07.2009, 15:51:32 ) *
Wiem wiem znam troche architekturke x86 i ogolnie rejestry wiem o co biega tylko chcialem sie upewnic

3gb - i po za tym nie tylko vista 32 bitowa jest w stanie obsłużyć ;p - bodajże pierwsze visty bez uaktualnień tez nie były w stanie jakieś 2 lata temu ;p - a linuxiki jakoś ładnie hulają na moim sprzęcie od 2 lat ;p - i 4gb spokojnie wykrywają ;p

--------------------
Jeśli twoja ręka rusza do przodu powstrzymaj swój gniew; gdy wyprzedza cię twój gniew - wycofaj rękę.

+Quote Post
erix

Cytat
erix, większa pamięć wirtualna może co najwyżej przyśpieszyć działanie systemu.

Co? sciana.gif

Chyba masz co innego na myśli... tongue.gif Duży plik wymiany daje OS-owi przestrzeń, aby przenieść pamięć przydzieloną dla danej aplikacji do pliku, potem jak się do niej przełączasz, to uważasz że szybciej jest odrysować UI ze swapa niż z pamięci? Albo nie masz Windows, albo coś Ci się pomyliło.

--------------------

+Quote Post
pyro

-----

erix, mam windowsa mam. I raczej nic mi się nie pomyliło. Nie wnikam w definicje, ponieważ mając jeszcze PC`ta zanim kupiłem sobie laptopa po prostu gry mi działały szybciej (sprawdzane wiele razy). Jak plik stronnicowania jest rozpisany w języku maszynowym to już się nie interesowałem, po prostu podpieram tezę doświadczeniem.

--------------------
+Quote Post
erix

A że GRY Ci chodziły szybciej, to teraz się nie dziwię. Wtedy zbędne aplikacje były wpychane na HDD, a gra sobie hasała po RAM-ie. Mam na myśli ogólną wydajność, gry są z mojego punktu widzenia mało istotne.

Sam mam swapa na 256 MiB i to nawet za dużo. ;p

--------------------

+Quote Post
pyro

-----

Cytat(erix @ 4.07.2009, 22:31:39 ) *
A że GRY Ci chodziły szybciej, to teraz się nie dziwię. Wtedy zbędne aplikacje były wpychane na HDD, a gra sobie hasała po RAM-ie. Mam na myśli ogólną wydajność, gry są z mojego punktu widzenia mało istotne.

Sam mam swapa na 256 MiB i to nawet za dużo. ;p

Nie tylko gry. Dałem gry jako przykład, bo wiadomo, że są dosyć wymagające, ale np. tęczowe tablice też mi szybciej działały.

--------------------
+Quote Post
kwiateusz

Admin Techniczny

Grupa: Administratorzy

bo spychały wszystko inne na dysk, np bez swapa na 6gb ramu wszystko chula jak nigdy winksmiley.jpg a mam porownanie bo wczesniej było 2gb

taka jest zasada aktualnie działajacy proces wszystko inne co zmieści sie w swapie tam wciska, a potem wczytanie z dysku rodzi problemy... nie wmowisz mi ze duzy plik wymiany jest lepszy niz duzo ramu smile.gif
+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 22.08.2025 - 09:29