![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam ostatnio kupilem sobie netbooka jednak postanowilem odlozyc kase tez na nowego kompa tzn wymiec plyte glowna,karte graficzna, procek i RAM no i mam problem kiedys czytalem ze XP max Ram ile potrafi wykryc to 2 albo 3gb jest to prawda?
Jesli tak to nie warto inwestowac w 4gb ramu ddr3?? Bo wiem ze w viscie wykrywa ale nie podoba mi sie Vista dlatego pytam chyba ze z latka sp3 cos sie zmienilo albo moze ja zle kiedys przeczytalem. -------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
http://code.google.com/p/form-builider/ Moj blog |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak to prawda, 32 bitowy bodajże 3,2 GB i na tym koniec.
btw: http://www.google.pl/search?hl=pl&q=wi...+Google&lr= Ten post edytował Crozin 4.07.2009, 14:06:11 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Aha tak jak myslalem albo kupie 3gb ramu albo 2 normalnie a jak nie to zainstaluje 64-bitowego xp'eka
-------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 148 Pomógł: 230 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja właśnie kupiłem laptopa 4GB ramu i windows nie wykrywa 4gb (wykrywa 3gb), ale generalnie nie jest ono tak potrzebne jeszcze jak się ustawi wysoką pamięć wirtualną.
-------------------- ET LINGUA EIUS LOQUETUR IUDICIUM
|
|
|
![]()
|
|
No to dzieki i tak 2gb ddr3 na szynie 1666 albo 1300mhz styka
![]() -------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 657 Pomógł: 125 Dołączył: 29.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Aha tak jak myslalem albo kupie 3gb ramu albo 2 normalnie a jak nie to zainstaluje 64-bitowego xp'eka Z tego co słyszałem 64-bitowy XP nie chodzi najlepiej (mała stabilność etc) Po za tym żaden 32-bitowy system nie obsłuży więcej niż 4GB (bo tylko tyle da się zaadresować w 32 bitach) -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Wiem wiem znam troche architekturke x86 i ogolnie rejestry wiem o co biega tylko chcialem sie upewnic
-------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat ale generalnie nie jest ono tak potrzebne jeszcze jak się ustawi wysoką pamięć wirtualną. Ta, i czekać aż się będą rysowały okienka z HDD, dobry jesteś... ;/ A czemu by nie Windows 7? -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 148 Pomógł: 230 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(erix) Ta, i czekać aż się będą rysowały okienka z HDD, dobry jesteś... ;/ Nawet jak żywotność HDD się skróci o tę małą ilość to i tak ona jest bardzo długa i z pewnością starczy nawet do kupna nowego kompa. A czy dobry? Hmmm... czasem bywam zły ![]() Ten post edytował pyro 4.07.2009, 21:44:58 -------------------- ET LINGUA EIUS LOQUETUR IUDICIUM
|
|
|
![]()
|
|
![]() Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 071 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
teoretycznie właczajc pae i wylaczajac pamiec wirtualna da sie ze wykryje 4gb ale rzadko sie zdaza
ja goraco polecam 7ke, świetny windows i darmowy do marca ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Nawet jak żywotność HDD się skróci o tę małą ilość to i tak ona jest bardzo długa i z pewnością starczy nawet do kupna nowego kompa. Nie mam na myśli żywotności. Chociaż widziałem na Sieci różne FUD-y, jak np. częsta defragmentacja skraca żywotność HDD. ![]() Mam na myśli wydajność działania całego systemu. Nie po to inwestowałem w RAM, żeby mi wpychał aplikacje na swapa. ![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Nie mam na myśli żywotności. Chociaż widziałem na Sieci różne FUD-y, jak np. częsta defragmentacja skraca żywotność HDD. ![]() Mam na myśli wydajność działania całego systemu. Nie po to inwestowałem w RAM, żeby mi wpychał aplikacje na swapa. ![]() erix, większa pamięć wirtualna może co najwyżej przyśpieszyć działanie systemu. Chyba się nie rozumiemy. Chyba, że masz bardzo mało miejsca na HDD. -------------------- ET LINGUA EIUS LOQUETUR IUDICIUM
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 387 Pomógł: 273 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
System 32-bitowy nie zaadresuje tych pełnych 4GB z racji swojej natury (model pamięci choć ograniczony do 4GB nie obejmuje tylko ramu). Istnieje Windows xp x64 (ba, sam z niego korzystam
![]() ![]() ![]() Ten post edytował l0ud 5.07.2009, 19:08:57 -------------------- XMPP: l0ud@chrome.pl
|
|
|
![]()
|
|
System 32-bitowy nie zaadresuje tych pełnych 4GB z racji swojej natury (model pamięci choć ograniczony do 4GB nie obejmuje tylko ramu). Istnieje Windows xp x64 (ba, sam z niego korzystam ![]() ![]() ![]() l0ud, ale Vista 32-bitowa widzi 4 GB RAM-u! Link: http://xp.net.pl/vista/vista_wersje.html (sam miałem oryginalną Viste, tylko jest do d*** więc przerzuciłem się na MalcolmX'a, ale 4 GB widział). Przypomniało mi się, że kiedyś w newsach także czytałem, że jest opracowywana łatka dla jądra propo alokacji 4 GB RAM-u dla Windows XP 32-bit, ale słuch o tym zaginął? -------------------- ET LINGUA EIUS LOQUETUR IUDICIUM
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wiem wiem znam troche architekturke x86 i ogolnie rejestry wiem o co biega tylko chcialem sie upewnic 3gb - i po za tym nie tylko vista 32 bitowa jest w stanie obsłużyć ;p - bodajże pierwsze visty bez uaktualnień tez nie były w stanie jakieś 2 lata temu ;p - a linuxiki jakoś ładnie hulają na moim sprzęcie od 2 lat ;p - i 4gb spokojnie wykrywają ;p -------------------- Jeśli twoja ręka rusza do przodu powstrzymaj swój gniew; gdy wyprzedza cię twój gniew - wycofaj rękę.
|
|
|
![]()
|
|
Cytat erix, większa pamięć wirtualna może co najwyżej przyśpieszyć działanie systemu. Co? ![]() Chyba masz co innego na myśli... ![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
erix, mam windowsa mam. I raczej nic mi się nie pomyliło. Nie wnikam w definicje, ponieważ mając jeszcze PC`ta zanim kupiłem sobie laptopa po prostu gry mi działały szybciej (sprawdzane wiele razy). Jak plik stronnicowania jest rozpisany w języku maszynowym to już się nie interesowałem, po prostu podpieram tezę doświadczeniem.
-------------------- ET LINGUA EIUS LOQUETUR IUDICIUM
|
|
|
![]()
|
|
A że GRY Ci chodziły szybciej, to teraz się nie dziwię. Wtedy zbędne aplikacje były wpychane na HDD, a gra sobie hasała po RAM-ie. Mam na myśli ogólną wydajność, gry są z mojego punktu widzenia mało istotne.
Sam mam swapa na 256 MiB i to nawet za dużo. ;p -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
A że GRY Ci chodziły szybciej, to teraz się nie dziwię. Wtedy zbędne aplikacje były wpychane na HDD, a gra sobie hasała po RAM-ie. Mam na myśli ogólną wydajność, gry są z mojego punktu widzenia mało istotne. Sam mam swapa na 256 MiB i to nawet za dużo. ;p Nie tylko gry. Dałem gry jako przykład, bo wiadomo, że są dosyć wymagające, ale np. tęczowe tablice też mi szybciej działały. -------------------- ET LINGUA EIUS LOQUETUR IUDICIUM
|
|
|
![]()
|
|
![]() Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 071 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
bo spychały wszystko inne na dysk, np bez swapa na 6gb ramu wszystko chula jak nigdy
![]() taka jest zasada aktualnie działajacy proces wszystko inne co zmieści sie w swapie tam wciska, a potem wczytanie z dysku rodzi problemy... nie wmowisz mi ze duzy plik wymiany jest lepszy niz duzo ramu ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 09:29 |