![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 81 Pomógł: 0 Dołączył: 12.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
jak zrobić aby obrazek tła wydłużał się według ilości tekstu, a nie powielał kilka razy? Mam problem, że jak mam obrazek i wymiary ma np. 300x200 i gdy chcę dać, aby był długi bardziej, żeby było więcej tekstu i daje 300x220 to po prostu obrazek powiela się, czyli 300pixeli jest obrazek i następne 20 to obrazek pokazany od początku. A mam takie cienie, że u góry ciemne i schodzi w jasny do białego. No i brzydko to wygląda, bo jest białe i nagle robi się czarne i znów jaśnieje :/ Proszę o pomoc. Tak to wygląda: http://i40.tinypic.com/m29le.jpg Ten post edytował Mlody993 3.07.2009, 22:06:03 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Musisz dać jako IMG i stylami nadać wysokość na 100%.
Ale IMHO lepiej by było, gdybyś zablokował powielanie i ustawił na tło dolny kolor. ;] -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 81 Pomógł: 0 Dołączył: 12.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tło jest białe, jest niebieska ramka na tytuł, następnie taki szary i to przechodzi w białe. Więc tło mogę ustawić na białe. Tylko jak zablokować powielanie?
repeat ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 233 Pomógł: 50 Dołączył: 28.10.2006 Skąd: Radom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najprościej tak:
Kod background: url('plik.jpg') #ffffff no-repeat;
Ten post edytował kipero 3.07.2009, 22:35:52 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dałem sobie radę, tylko teraz mam problem z bocznymi belkami, które są pod osobnymi divami. Nie rozciągają się według długości strony
![]() Zdjęcie: http://i44.tinypic.com/2nbv809.jpg Zaznaczone belki powinny się łączyć. ![]() @edit: Mam jeszcze problem. Chciałbym, aby te pole background miało cały czas ustaloną długość 200px, a po prostu gdy tekstu wiecej to wychodzi tekst za, ale żeby nie powielało. Bo gdy ustawie height: 200px; to mi tekst wyskakuje na koniec strony gdy jest za dużo. :/ Jak zrobić, aby obrazek tła był tylko do 200px; pokazany a dalej białe tło? Ten post edytował Mlody993 3.07.2009, 22:46:39 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 286 Pomógł: 29 Dołączył: 5.04.2007 Skąd: Rymanów Zdrój/Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pokaz html i css
-------------------- Tym ludziom zaufałem i dobrze na tym wyszedłem:
kresh Darti piotrekkr Bez nich wiele bym nie zrobił. Dzięki im za to! |
|
|
![]()
|
|
Teraz to wygląda tak:
http://i41.tinypic.com/b3v3ad.png HTML: <body> <div class="head"></div> <div class="top"></div> <div class="ps"></div> <div id="container"> <div class="logo"></div><div class="log"></div> </div> <div id="menu"> <div class="m1"></div><div class="m2"></div> <a href=""><div class="m8">Home</div></a> <a href=""><div class="m3">Link2</div></a> <a href=""><div class="m3">Link3</div></a> <div class="m4"></div> <div class="mend"></div> </div> <div id="banner"> <div class="ban_listwa"></div> <div class="ban_rama"></div> <div class="ban_listwa_l"></div> <div class="ban_listwa_l2"></div> <div class="ban_text"> <?php include('info.txt') ?> </div> <div class="ban_spacer"></div> <div class="ban_text2"> <?php include('info2.txt') ?> </div> <div class="ban_listwa_r"></div> <div class="ban_listwa_rr"></div> <div class="ban_listwa_r2"></div> <div class="ban_listwa_dol"></div> <div class="ban_listwa_dol2"></div> </div> <div id="center"> <div id="lewa"> <div class="txt_lew"></div> <div class="txt_tyt">TYTUŁ1</div> <div class="txt_spacer"></div> <div class="txt_lew2"></div> <div class="txt_tekst">Twój tekst.<br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br>Ciąg dalszy. Test. :]</div> <div class="txt_spacer3"></div> </div> <div id="prawa"> <div class="menu_tyt">Menu:</div> <div class="txt_spacer2"></div> <div class="menu_tekst">Link 1, Link2, Link3,</div> <div class="txt_praw"></div> </div> </div> <div id="stopka"> <div class="stopka_listwa"></div> <div class="stopka_bok_l"></div> <div class="stopka_text"></div> <div class="stopka_bok_r"></div> <div class="stopka_dol"></div> </div> </div> </body> </html> a tutaj CSS: http://www.speedyshare.com/527727124.html Jest za długi, nie mogę dać go jako post. Wiem, trochę bałagan może według was. Ale ja sobie znajduje i układałem to dla Siebie. ![]() ![]() Ten post edytował Mlody993 4.07.2009, 00:39:20 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 286 Pomógł: 29 Dołączył: 5.04.2007 Skąd: Rymanów Zdrój/Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pokaz css'a, bo z tego to Ci nikt fusów nie wywróży...
-------------------- Tym ludziom zaufałem i dobrze na tym wyszedłem:
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
1. Piszesz całkiem niezgodnie ze standardami (a to zły nawyk):
<a href="#"><div></div></a> ... 2. Masz totalny chaos w kodzie 3. Niektórych klas i identyfikatorów w ogóle nie używasz, a masz w kodzie. 4. Po co dzielisz na tyle obrazków? 5. Jeśli chcesz, żeby coś się wyświetliło obok czegoś drugiego (np. div), to musisz użyć 'display:inline;' a dopiero później wypozycjonować float. (to jest powód dla którego źle Ci się wyświetla) -------------------- Tym ludziom zaufałem i dobrze na tym wyszedłem:
|
|
![]()
|
|
To:
<a href="#"><div></div></a> zrobiłem tylko dlatego, żeby cały obrazek (tło) było linkiem, ponieważ używam hover. A tak to było tło z hover, a żeby przejść do linku to trzeba było kliknąć na napis. ![]() Z tym inline sprawdzę zaraz, bo jadę coś załatwić. ![]() A co do tego, aby te boczne linie się wydłużały wraz z treścią, co zrobić?? :/ Proszę o lekką korekte tego kodu. Dodałem inline: #prawa { display: inline; overflow: hidden; margin-left:0px; padding:0px; width:334px; height:100%; } I nic z tego, nadal jest jedno pod drugim. :/ Ten post edytował Mlody993 4.07.2009, 00:57:03 |
|
|
![]()
|
|
display:inline zadziała tylko wtedy:
mamy dwa divy: ____ _______ [div1] [div----2] ------ ----------- powyższy przykład wyświetli się jedynie wtedy, kiedy: pierwszy i drugi div będzie miał: display:inline; i lewy: float:left; prawy: float:right; jeśli mają do siebie przylegać to oba mogą mieć float: (right albo left). Polecam także dodawać diva, który 'obleje' oba divy, czyli Ten post edytował bemol 4.07.2009, 01:09:58 -------------------- Tym ludziom zaufałem i dobrze na tym wyszedłem:
|
|
![]()
|
|
Męczę się i męczę... nie mam siły już na to. :/ Za chiny nie chce iść w jedną linie. :/
Może mi ktoś to poprawić, aby było okej? :/ No i żeby height był rozciągany według ilości textu. @edit: Wylukałem, że nie chce to się połączyć bo przerwa pomiędzy oknami jest za duża. Jednak nie mogę tego zmniejszyć. ; /// Ten post edytował Mlody993 4.07.2009, 02:50:41 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 301 Pomógł: 25 Dołączył: 15.07.2007 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli chodzi o odstępy po bokach to proponuje poczytać Ci o faux columns.
-------------------- Tutaj miał być jakiś mądry tekst. Miał być... No ale jest głupi tekst.
|
|
|
![]()
|
|
Niestety, ale ten cały faux columns rozwala mi całą stronę.
Odstępy pomiędzy treścią a menu powoduje obrazek SPACER.JPG który w CSSie ma ustalone wielkości 17x45 pikseli, nie wiem z jakiego powodu on się powiększa, przez to menu się nie mieści w określonej szerokości (1200px). ![]() No i co teraz? :/ Gdy zmniejszam szerokości tych SPACERów to nic nie daje, dalej jest to samo. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 272 Pomógł: 9 Dołączył: 6.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wiesz co, wyślij mi na email marianex@gery.pl obrazki i pokaz jak to ma wyglądać a potem ci kod wklepę tutaj
-------------------- film edit student
|
|
|
![]()
|
|
Wiesz co, wyślij mi na email marianex@gery.pl obrazki i pokaz jak to ma wyglądać a potem ci kod wklepę tutaj Wysłałem obrazki, PHP + CSS. Proszę o pomoc... ;( |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 15:00 |